Додик: Економска ситуација у Српској стабилна

12.08.2020 Актуелно

У највећој странци у Српској задовољни су тренутним показатељима, иако је дошло до пада БДП-а и наплате прихода у буџету.

Позитивна нула, таква су очекивања СНСД-а од економије Српске у доба пандемије. Након раста од 1,4% у првом кварталу и негативних прогноза Свјетске банке, до краја године очекују да стопа буде око позитивне нуле.

Колико економија трпи, каже Милорад Додик, види се и по приходима од директних и индиректних пореза, чија је наплата мања за 6,5 одсто, односно за око 130 милиона марака. Дио минуса умањен је и средствима ММФ-а.

Губици се настоје надокнадити средствима Компензационог, али и Гарантног фонда.

Овај други, кључан је јер привреди, путем повољних кредитних линија, на располагање ставља око 238 милиона марака. У СНСД-у су задовољни стањем на тржишту рада. Иако је око 10.400 радника остало без посла, истовремено је око 9.200 новозапослених, па се, кажу, може сматрати да је велики дио радних мјеста сачуван.

У СНСД-у гарантују и да за исплате плата и пензија до краја године има довољно средстава, као и за извршење обавеза из аграрног буџета који је проширен и посљедњом одлуком о откупу 20 хиљада тона поврћа, те свиња и товне јунади.

Незаобилазна тема Извршног комитета, били су и предстојећи избори. Рок за пријаву кандидата и изборних листа истиче у понедјељак, а у највећој странци у Српској кажу, листе за 63 општине у Српској и 23 општине у Федерацији и Брчко дистрикту готово у потпуности су спремне.

У пет локалних заједница подржаће кандидате из странака са којима су у коалицији.

Архива