Додик: „Олуја“ је завршетак генералног пројекта Хрватске (

04.08.2020 Актуелно

одик је подсјетио да су Хрвати овај пројекат започели крајем 19. и почетком прошлог вијека, гдје је извршен геноцид над Србима током Другог свјетског рата, те додао да су Срби терорисани још почетком прошлог вијека, у такозваном велеиздајничком процесу у Загребу против виђенијих Срба, затим геноцидом којим је руководио усташки покрет Анте Павелића, а завршио се етничким чишћењем у акцији „Олуја“, која је имала елементе геноцида.

– Најбоља потврда колико је то било мимо закона и на штету Срба говори чињеница да Хрвати покушавају све ово вријеме да то покажу као неки „дан домовинске захвалности“.

Пита се човјек о чему говоре? Етничком чишћењу, томе што су избацили 300.000 људи, убили 2.000 људи тог времена…то вам је захвалност? – упитао је Додик.

Он је упитао да није можда у питању неки нови стандард у Европској унији који говори о томе да етничко чишћење треба да се слави као побједа? – Све је то дио односа и тешког бремена које имају Срби и Хрвати.

Сјећање треба одржати и нико не може то да елиминише. Ја сам за то да се на нивоу држава Србије, Хрватске и Републике Српске ти односи почну на неки начин релаксирати, али то свакако није да се путем довођења једног представника српске заједнице у Хрватској покуша рећи да је то сада нешто легализовано или завршено. То свакако није, то неће остати на тај начин и не могу се избрисати ти злочини који су почињени током „Олује“ – рекао је Додик.

Он је истакао да оно што веже злочине Другог свјетског рата и овог посљедњег у Хрватској у „Олуји“ јесте Петровачка цеста, о чему је и писао познати писац Бранко Ћопић.

Додик је рекао да Србима остаје да кроз окупљања и сјећање не забораве било каква страдања која су их задесила још од деветог вијека и који је етнички очишћен крајем прошлог вијека.

– На Рачи ћемо вечерас открити спомен-плочу и почети изградњу једног спомен-подручја које ће обиљежити страдање у „Олуји“. Велики број Срба из Хрватске је преко Раче отишао у Србију, а њих око 50.000 остало је у Републици Српској и несумњиво допринијели њеном развоју. Ја сам им захвалан на свему што су нам дали и помогли да будемо боља заједница – рекао је Додик новинарима у Бијељини.

Архива