Додик: Инвестиције – мотор економског опоравка од епидемије

19.08.2020 Актуелно

Додик је рекао да Република Српска у условима пандемије није успјела да изврши све своје планове у обиму у коме је жељела, али да се инвестиције и даље одвијају.

Истичући да је економска штета већ видљива, Додик је напоменуо да то није само специфичност овог простора и да није била дио начина управљања и чињења или нечињења.

– Околности које су изван економских процеса битно су утицале на економију, а то је пандемија која је затворила границе, спречила кретања, смањила производњу…Свијет реагује на то – рекао је Додик у Добоју.

Он је навео да је Република Српска направила планове који су остварују путем Компензационог и Гарантног фонда.

– Република Српска покушава да обезбједи стабилност функционисања инситуција. У овом трентуку могу да гарантујем да смо обезбиједили све републичке функције и да ће се оне несметано одвијати до Нове године. Новац за пензије, за плате и све пројекте које радимо постоји – поручио је Додик.

Истиче да ће Српска сада да ради на плановима за идућу годину која, како је оцијенио, неће бити нимало лака и сигурно ће показати негативне ефекте ове кризе.

– Међутим, вјерујем да ћемо кроз разне сценарије које покушавамо да спознамо узети један који ће бити реалан и покушати да обезбједимо кретање које неће значити пад. Вјерујем да ће наш бруто домаћи производ бити задржан на вриједности око нуле, што би требало да буде успјех, имајући у виду да су друге економије већ на минус десет ове године у два квартала – нагласио је Додик.

Република Српска, нагласио је он, нема тако негативно кретање.

– Планирали смо да буде 3,7 одсто раст у овој години, али у првом кварталу смо имали раст плус два, што говори о томе да смо се, ипак, некако прилагодили. И у првом кварталу је било утицаја вируса короне, али у овом другом највише. То ћемо видјети када дођу подаци – рекао је Додик.

Уколико и буде негативна стопа БДП-а, Додик оцјењује да она неће бити више од минус два.

– У оквиру тога ћемо и планирати и нашу одрживост у идућој години – поручио је Додик.

Архива