Додик честитао Шојгуу 175 година постојања Руског географског друштва

18.08.2020 Актуелно

Додик је нагласио да је Руско географско друштво једна од најугледнијих институција у Русији, која има прворазредни национални и међународни значај.

– Вама и многобројним угледним члановима овог друштва желим много успјеха у даљем раду у овој изузетно значајној и еминентној сверуској организацији и једном од најстаријих научних географских друштава у свијету – истакао је Додик.

Он је навео да су научне експедиције и истраживања чланова Руског географског друштва у значајној мјери допринијели бројним открићима у разним областима, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Руско географско друштво основано је по налогу цара Николаја Првог на данашњи дан 1845. године, а идеју за његово оснивање дао је адмирал Фјодор Петрович Литке, васпитач будућег првог предсједника Руског географског друштва великог кнеза Константина Николајевича.

Главни циљ ове рганизације био је да се окупе и помогну најбољи млади руски истраживачи да свеобухватно истраже домовину.

Предсједника Руског географског друштва је министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу, а Савјетом покровитеља предсједава предсједик Русије Владимир Путин.

Руско географско друштво данас има око 30.000 чланова у Русији и иностранству, а угледни члан овог друштва је и прослављени свјетски и српски редитељ Емир Кустурица.

Регионалне канцеларије доступне су у свих 85 субјеката Руске Федерације.

Главне активности Руског географског друштва су експедиције и истраживање, образовање, култура, рад са младима.

Архива