Додик: Обавеза је да штитим статус Српске – Желимо трајан и стабилан мир

26.08.2020 Актуелно

Истакао је да је то порука нашем народу, да Србија мисли о Српској и жели да подржи народ на простору Српске.

– Веома смо задовољни разговорима. Били су веома успјешни. Захвални смо за подршку која долази од Вучића и његовог тима – рекао је Додик, те додао да су њихови састанци, састанци континуитета.

Он је навео да је раније предсједнику Србије достављен документ, у којем се указује на тежак положај Републике Српске унутар БиХ због интервенционизма високих представника, међународне заједнице и Уставног суда БиХ.

– Иницирао сам те теме. Желио сам да упознам предсједника Србије о томе. Наша политика је политика мира и ми тражимо да мир буде трајан и стабилан. Наша политика није рат – поручио је Додик.

Нагласио је да Србија као потписник Дејтона треба да буде упозната са ситуацијом у БиХ.

– Увијек ме изненаде ријечи које долазе из Сарајева, посебно пријетње ратом – додао је Додик.

Поручио је да је његова обавеза да штити статус Српске.

– Морам рећи да српски народ није задовољан што смо изгубили Сарајево, чисте српске општине, али сматрамо да без обзира на оно што нам је болно, треба да имамо мир – додао је.

Рекао је и да се у БиХ спроводи харанга против Републике Српске.

– Тражим од Вучића да нам гарантује да се наш статус неће угрожавати силом, захвалан сам му јер је рекао да неће више бити погрома Срба и да Срби морају да се ангажују на том питању – истакао је Додик.

Додик је нагласио да су Српсој маметнули да органи БиХ имају право да уду у Бањалуку и да однесу документацију у Сарајево и да је закључају.

– Не треба народ у БиХ да се плаши Србије и Републике Српске, али треба да се боји својих политичара и њихових одлука. Ми размишљамо о другачијем статусу, али то је нормално. И увијек ћемо разговарати о томе. Бошњаци су девастирали Хрвате у Федерацији то хоће да ураде и са Србима – каже Додик.

Он је указао да српски народ у БиХ није задовољан ситуацијом у којој изгубио Сарајево, чисто српске општине у ФБиХ, али да у Републици Српској сматрају да без обзира на губитке који су болни за српски народ, предност треба да дати миру и реализацији споразума. Истиче да су у Српској куће Бошњака обновљене и средене, а српске куће у Федерацији се руше.

– Ко напада Републику Српску, па Изетбеговић. Ми смо веома добро прочитали проглас СДА. У њиховом плану и нема Републике Српске. Ми смо веома забринути. Санкције које је комантарисао амбасадор Америке у Федерацији каже да су уведене јер Милорад Додик спријечава фунционалну БиХ. А функционална БиХ је то да нема Републике Српске – поручио је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић разговарали су са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о раније достављеном документу, у којем се указује на тежак положај Републике Српске унутар БиХ због интервенционизма високих представника, међународне заједнице и Уставног суда.

Састанку су присуствовали министар финансија Србије Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

 

Вучић: Финансијска помоћ за Српску – Ускоро први авион из Требиња

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са званичницима Српске да ће Србија до краја или почетком наредне године упутити додатну финансијску подршку Српској.

Истакао је да је морална обавеза Србије да буде уз Српску.

– Желимо да људи у Српској сачувају своја огњишта и оно што су им дједови оставили – рекао је Вучић.

Навео је да су разговарали и о веома значајној теми, а то је градња аеродрома у Требињу. Предвиђа да би први авион са овог аеродрома могао да полети до марта 2022. године.

– То нису мала улагања, али верујем да ће пројекат бити исплатив и од великог интереса за Србију, као и народ у Херцеговори и Црној Гори – рекао је Вучић.

Истакао је да се разматра и опцију учешћа у реконструкцији аеродрома у Бањалуци, али о томе ће се, како је рекао, тек причати. Додаје да ће се формирати заједничка индустријска зона са Српском, гдје би требало заједно да се ради на дионици аутопута од 18 километара.

– Разговарали смо и о подршци младима у пољопривредној производњи, као и примарној пољопривредној производњи – рекао је Вучић.

Како каже, такође је важно да предузећа којима управља Србија имају право на различитим тендерима на нивоу БиХ.

– Причали смо и о образовању. Ићи ћемо на уједначавање школског програма, буквара, као и у заједничким екскурзијама – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће органозивати заједничка такмичења ученика Србије и Српске.

– Стало нам је до до добрих односа и до Републике Српске и поштовања Дејтонског споразума. Ми поштујемо потписане споразуме – изјавио је Вучић.

Истакао је да ће Српска и Србија наставити најближу сарадњу.

– Данас смо донијели одлуку да ћемо имати један заједнички празник. То би био дан када је пробијен Солунски фронт, 15. септембар.

– Мислим да доста помажемо Српској и моја молба је да увијек и у сваком тренутку Српска води интереса и о Републици Србији и о Српској, онаквој каквом ју је прописао Дејтон – навео је он.

Он је рекао да ће у октобру бити премијера првог играног филма о Јасеновцу, те да ће бити упућен позив великом редитељу Емиру Кустурици за филм на другу тему која је од интерса интереса за цјелокупан српски народ.

– Очекујем да то буде ремек-дело, потребно је да изјасни и Кустурица, а Додик је сагласан – рекао је Вучић.

Истакао је да је донесена одлука о изградњи спомен-комплекса Доња Градина-Јесеновац јер желе да постоји комплекс у коме ће се видјети размјера јесеновачких злочина.

Предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Србије Ана Брнабић разговарали су са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком о раније достављеном документу, у којем се указује на тежак положај Републике Српске унутар БиХ због интервенционизма високих представника, међународне заједнице и Уставног суда.

Састанку су присуствовали министар финансија Србије Синиша Мали, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Архива