Цвијановић: Избор чланова ЦИК-а остаће тамна мрља

20.08.2020 Актуелно

– Сви они апсолутно вуку везу са политичким партијама и фигурама које су биле на одређеним позицијама и са којима су били најближи сарадници, а онда су изабрани у неко глуво доба, уочи саме пандемије вируса корона и постали чланови тијела које треба да буде непристрасно и независно и да управља тако важним стварима као што су избори – истакла је Цвијановић.

Поновивши да чланови ЦИК-а нису изабрани у складу са законитим процедурама, Цвијановић је упитала – ако су ти људи најбољи, зашто онда не прођу процедуру како је прописано?

Она је истакла да је такав начин избора чланова ЦИК-а велика грешка, те да је са аспекта права, правне државе, интегритета и кредибилности требало добити тијело у коме ће бити људи за које нико неће моћи да каже да су овакви или онакви.

– С друге стране, стално имам осјећај да се иза тога крије велика манипулација и да је то само једна од манипулативних степеница које нас воде према изборима – рекла је Цвијановић, те додала да у прилог томе говори и чињеница да су само тражили разлог за помјерање датума одржавања избора.

Она је навела да је алармантно што неким опозиционарима није спорно када на изборима 2014. године, у складу са идентичним Изборним законом, са малом разликом побиједи Младен Иванић, а када на сљедећим изборима Иванић изгуби са 70.000 гласова разлике, онда кажу како не ваља Изборни закон.

– Не може закон да ваља када побјеђујете, а не ваља када губите. Он ваља или не ваља. Према томе, све ми то личи на велику манипулацију и игру која се прави у вези са изборима, као и дан послије, а за шта се губитници редовно спремају. За мене је ово ЦИК без легитимитета и интегритета, што није добро пред изборе – нагласила је Цвијановић.

На питање шта очекује од предстојећих локалних избора, Цвијановић је рекла да СНСД апсолутно спремно дочекује локалне изборе у Српској и БиХ иако ће кампања бити другачија због пандемије. Play Video Она је додала да је СНСД развио методе и припрема се за комуникацију са грађанима и бирачким тијелом.

– На локалном нивоу је већ прилично много активизма и очекујем да ће на том плану СНСД дефинитивно поново бити позициониран као партија број један. На неким мјестима ићи ћемо са самосталним кандидатима, а на другима са удруженим снагама и партијама са којима смо у коалицији. Ту неће бити проблема и СНСД се позиционирао као странка која једнако води рачуна о стварном животу и потребама егзистенцијалне природе, али и о стварима које се везују за очување политичког бића и супстанце Републике Српске и то наши грађани препознају – оцијенила је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Она је нагласила да чак и грађани који су критични према власти у којој је доминантно СНСД, веома позитивно оцјењују реакцију институција на пандемију вируса корона, као и на друге кризе које су биле и које су сада.

– Људи воле да знају да имају управљачку структуру која може да доскочи и рјешава проблеме. Од тога да ми кукамо или филозофирамо наши грађани немају ништа. Вјерујем да је наша политика у том смислу веома добро испрофилисана. Дефинитивно постоји то јединство са нашим грађанима и мислим да ћемо имати јако добре резултате на изборима, што ће бити добра основа да опет у сарадњи са Владом Српске стабилизујемо наше локалне заједнице у овом изазовном времену – истакла је Цвијановић.

Она је рекла да се одређен дио комуникације СНСД-а са политичком публиком, чланством, симпатизерима, грађанима, због проблема за вирусом корона, може реализовати посредством медија, друштвених мрежа и редовних средстава комуникације.

– Ипак, постоји дио наших људи који у оквиру изборне кампање воле живи контакт. И ја као политичар волим тај контакт и неће ми сметати да то буде у мањим групама људи јер сматрам да је то незамјењиво и много важно у политици. Дакле, с обзиром на ситуацију са пандемијом неће бити великих трибина, али то нас неће спријечити да имамо контакт са мањим групама људи – каже Цвијановићева.

На питање да ли ће на бираче утицати и све што су локалне власти урадиле у протеклом периоду, Цвијановићева је рекла да је СНСД урадио много позитивних ствари и пројеката, што би требало да донесе добар резултат на изборима.

– Много је урађено у инфраструктурном смислу, школству, пољопривреди, здравству, изграђене су нове болнице… То су резултати који стоје иза наше политике и која с тим резултатима иде пред грађане тражећи изборну подршку. Нема политике без грађана – нагласила је Цвијановићева.

Констатујући да постоји чврсто јединство између институција и грађана Републике Српске, Цвијановићева је у изјави Срни истакла да је на то увијек била веома поносна, те да је највећи елан добијала када осјети и види да грађани разумију колико су важне републичке институције. „- ко немате институције, немате Републику Српску. Та веза мора да се његује и важно је за сваки народ да има свеобухватну политику која може да одбрани политичке интересе тог народа и рјешава проблеме. Мислим да је то та веза СНСД-а и наших грађана и да се одлично разумијемо – закључила је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Архива