Вишковић: Монструозно и свирепо убијање дјеце у Подрињу

05.07.2020 Актуелно

– Само на подручју Сребренице, Зворника, Скелана, Милића, Братунца, Власенице и Осмака у току Одбрамбено–отаџбинског рата страдало је 2.652 лица српске националности, док је на ширем подручју Средњег Подриња и Бирча укупно страдало око 3.500 Срба, а 5.400 породица остало је без покретне и непокретне имовине – нагласио је Вишковић.

Он је рекао да је у историји српског народа, нажалост, много страдања и тужних догађаја и рат је најгоре нешто што се може доживјети, а само горе од тога је када се у рату плански и на најсвирепији начин убијају дјеца.

– На жалост, то се нама догађало. На најсвирепији начин страдало је 43 дјеце. Свирепо убиство 12-годишњег дјечака Слободана Стојановића један је од монструознијих злочина почињених у протеклом рату у БиХ. Дјечак који се вратио кући по пса, свирепо је мучен и малтретиран, а потом убијен. Стомак му је исјечен у облику крста, одсјечено му је уво и пуцано му је у главу из непосредне близине – нагласио је Вишковић.

Премијер је подсјетио и на смрт браће Александра и Радисава Димитријевића из Скелана који су тада имали пет и 11 година, а убијени су у мајчином наручју снајпером.

– Онај ко је пуцао видио је да га гађа у малољетну дјецу. И нико није ни ухапшен, а ни осумњичен за убијену браћу дјечаке Димитријевић – рекао је Вишковић новинарима у Братунцу, гдје је присуствовао обиљежавању страдања 3.265 Срба из средњег Подриња страдалих од муслиманских снага у протеклом рату, међу којима су и Срби убијени на Петровдан прије 28 година у селима око Сребренице и Братунца.

Вишковић је истакао да је сваки изгубљени живот трагедија, а посебно живот дјетета.

– Српски народ поднио је највеће губитке на овим просторима и у Великом рату, па у Другом свјетском рату и овом посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату. Достојно треба да искажемо захвалност и да се одужимо свима који су невино страдали на свим бојиштима и стратиштима да би ми данас живјели у миру и слободи у Републици Српској – нагласио је предсједник Владе.

Он је поручио да руководство Републике Српске неће дозволити да истина о „крвавим“ догађајима и страдању српског народа падне у заборав и да нико за злочине почињене над Србима и српском дјецом не одговара.

– У свијету је све више оних који објективно сагледавају чињенице које потврђују да је вођен грађански рат у коме су страдали припадници свих народа. Породице српских жртава с правом очекују да сви који су чинили злочине буду изведени пред лице правде – рекао је Вишковић.

Он је нагласио да Влада Републике Српске стоји иза сваке породице, борца, ратног-војног инвалида, настоји помоћи свима, а приоритетно породицама које су своје најмилије и највредније дале за слободу српског народа и Републику Српску.

– Заједно ћемо радити на побољшању услова живота у Српској, истрајаћемо у правној борби и нећемо одустати од обавезе и одговорности да чинимо све да домаћој, али и међународној јавности учинимо доступном истину о нашим жртвама. То ћемо чинити ради будућности Републике Српске и наше дјеце коју морамо учити истини и увјерењу да зло не смије овладати људима – истакао је Вишковић.

Он је поручио да циљ Републике Српске јесте да буде дио цивилизованог свијета, посвећена миру, развоју и суживоту са свим другим народима који живе на овим просторима.

– Хришћански је праштати, али не смијемо заборавити – закључио је предсједник Владе Републике Српске.

Архива