Ковачевић: Посјета Вучића празник братства и пријатељства Српске и Србије

24.07.2020 Актуелно

– Вучић је заједно са делегацијом коју су чинили бројни министри из Владе Србије јуче боравила у цјелодневној посјети Српској и оно што је битно рећи, донијели су много добрих вијести за Републику Српску – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио је да је 15 санитетских возила отишло широм Српске.

– Добра вијест је везана и за Херцеговину. У Требињу ће Србија градити аеродром за мање авионе и летјелице што је велика вијест за комуникациону повезаност Требиња и са Србијом, али и са остатком Српске. То је јако значајно и за привреду, али и за друге градове у Херцеговини – истакао је Ковачевић.

Додао је да је јуче договорено и да ће Србија уложити 100 милиона еура за дионицу ауто пута од границе Србије до Бијељине.

– Србија ће уложити и један милион евра за реконструкцију трећег павиљона Студентског центра Никола Тесла у Бањалуци – рекао је Ковачевић.

Нагласио је да је јуче било много добрих вијести и политичких порука између Српске и Србије.

– Јуче је виђено једно апсолутно јединство у политичком наступу – истакао је Ковачевић.

Када је ријеч о поређењу статуса Српске и Србије, Ковачевић је рекао – Уколико сте спремни да Косово и Метохија остану саставни дио Србије, онда је и Српска спремна да остане унутар БиХ, оне Дејтонске БиХ на коју смо ми пристали.

– Уколико сматрате да српски народ треба да се помири са тим да неко одузима дијелове Србије, онда морате да прихватите и то да Српска неће остати дио БиХ – поручио је Ковачевић.

Истакао је да је то нешто што је Српска рекла, да ће и званичним путем да се обрати Србији да то постане дио међународног званичног става српског народа.

– Чињеница је да српски народ у БиХ има много веће право на самоодређење свог статуса, као један конститутиван народ, за разлику од једне националне мањине која је дошла на територију Србије – нагласио је Ковачевић.

Када је ријеч о посјети Вучића и негативним коментарима из ФБиХ, Ковачевић је истакао је било коментара и међународних организација.

– ОХР-а, наравно, који константо наступа као једна портпарол бошњачке политике. Република Српска је настала прије рата, да је у рату одбрањена и да је за све вријеме трајања рата учествовала као страна у преговорима на међународном нивуо а да је затим, званично у Дејтону и Паризу, добила и међународну верификацију свог статуса – рекао је Ковачевић и додао: Све те лажи које они понављају, па када их понове и хиљаду пута, или милион неће постати истина.

Архива