Шпирић: Учинити све да БиХ добије кандидатски статус

06.07.2020 Актуелно

Шпирић је новинарима у Сарајеву изјавио да у овом тренутку не постоји било који материјал који је на чекању, а требало би да буде предмет разматрања на Дому народа парламента БиХ.

– Већ у сриједу имамо сједницу и пажњу јавности изазивају буџет институција БиХ за 2020. годину, закон о буџету и о извршењу и измјене Изборног закона које се тичу локалних избора у Мостару – рекао је Шпирић.

Он је истакао да ће пуну пажњу Дома народа посветити испуњавању услова које је задала Европска комисија.

– Постоје приоритети који се односе на измјене и допуне Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса, измјене Закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/, стратегије за процесуирање ратних злочина, за борбу против трговине људима, против насилног екстремизма и тероризма. Ту треба посветити пажњу, да се позиционира Министарство безбједности и да се обезбиједи синхронизација агенција у тој борби, како тај посао не би остављали вјерским заједницама и невладином сектору – истакао је Шпирић.

На новинарско питање како коментарише извјештаје међународних партнера да БиХ није спремна да се озбиљно суочи са тероризмом и екстремизмом, Шпирић је подсјетио да је БиХ дио антитерористичке коалиције и да мора да развије властите капацитете да буде поуздан партнер у тој борби.

– Треба учинити све да се усвоји Стратегија борбе против трговине људима. Министарство безбједности мора обезбиједити синхронизацију свих полицијских агенција у борби против насилног екстремизма и тероризма. Бојим се, с обзиром на све глобалне изазове и неспоразуме унутар БиХ, да ће БиХ имати проблема са насилним екстремизмом и тероризмом. Да се то не би десило БиХ мора преузети институционалне компетенције над тим сектором – нагласио је Шпирић.

Он је додао да је добро да се тим баве и вјерске заједнице и невладин сектор, али да они сами не могу изнијети тај терет. „Та упозорења која стижу са међународних адреса управо се односе на то“, констатовао је Шпирић.

Говорећи о буџету институција БиХ за 2020. годину, Шпирић је напоменуо да је приједлог прослијеђен по хитној процедури у оба дома парламента БиХ и изразио наду да ће процедура бити испоштована и буџет усвојен.

– Став СНСД-а је да буџет треба бити усвојен како не би довели у питање одржавање локалних избора у овој години – рекао је Шпирић, који је потпредсједник те странке, те додао да ће се видјети да ли ће избори бити одржани у новембру или октобру, те да Суд БиХ треба да се изјасни о избору чланова ЦИК-а.

Он је додао да одмах треба почети и са израдом буџета за наредну годину.

– Сада нас је задесила пандемија и није у реду да сви не сносимо терет кризе проузроковане пандемијом – рекао је Шпирић и додао да би за наредну годину требало предвидјети да БиХ по закону може имати ребаланс буџета „на више“ или “ на ниже“.

Шпирић сматра и да треба промијенити оквир буџета, као и обезбиједити што снажнији трансфер нижим нивоима власти, да се покаже солидарна улога институција власти БиХ.

Говорећи о локалним изборима у Мостару, Шпирић је оцијенио да је добро што ће избори у том граду бити одржани, након 12 година неодржавања, али да српска заједница у Мостару о том питању није консултована, нити било која српска политичка партија.

– Ових дана имамо консултације са политичким партијама из Републике Српске и видјећемо на који начин ћемо се односити према том питању – рекао је Шпирић, подсјетивши да у Федерацији БиХ постоје кантони у којима Срби нису конститутивни.

Архива