Шпирић: Стечени услови за редовно финансирање и одржавање избора

29.07.2020 Актуелно

– Ово је једини могући буџет – рекао је Шпирић новинарима, истичући да није добро што се усваја тек сада.

Он је подсјетио да БиХ због своје уставне конституције има административни буџет из којег већина, скоро 90 одсто средстава, одлази на финансирање администрације БиХ и оцијенио да су приче о развојним, социјалним компонентама буџета БиХ популистичке.

– Нови квалитет, а што до сада није био случај, јесте да је опозиција подржала буџет – нагласио је Шпирић.

Предсједавајући Дома народа подсјетио је да средстава од индиректних пореза прво добијају институције БиХ, а што остане, просљеђује се ентитетима.

– Какав год буде прилив прихода од индиректних пореза, држава убира онолико колико је усвојено у буџету. Државне институције неће ни по чему бити угрожене по основу вируса корона. Цијену ће платити остали нивои власти – рекао је Шпирић.

Наводећи да се мора прорачунати колика ће бити економска криза због вируса корона, Шпирић је упозорио да ће локалне заједнице и ентитети имати највише проблема због тога.

– Зато говорим да је државни буџет административни, а да су социјална и развојна компонента лоциране у буџетима ентитета и кантона – рекао је Шпирић и додао да је то ко шта жели, како види БиХ или какав би волио да види буџет „ирационално са становишта Устава и уставне структуре“.

Он је упутио позив институцијама БиХ да воде рачуна како ће нижи нивои власти савладати кризу изазвану вирусом корона.

– Буџет је усвојен, ништа неће бити угрожено, биће одржани локални избори – додао је Шпирић.

Он је изразио жаљење због смрти министра у Влади Федерације БиХ Салка Букваревића, који је умро од посљедица обољења ковид 19. Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас једногласно извјештај заједничке комисије оба дома парламента о постизању идентичног текста Закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2020. годину, чиме је окончана процедура усвајања буџета за ову годину.

Архива