Како пословати у условима које диктира глобална пандемија?

07.07.2020 Актуелно

Округли сто о томе како одржати пословање у отежаним условима изазваним вирусом корона окупио је представике највећих предузећа требињске и сарајевско-романијске регије и Владе.

– Oво је још један наставак дијалога и надамо се да ћемо кроз размјену искустава помоћи да привреда што боље преброди кризу која већ траје више мјесеци – рекао је Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Из Владе кажу – захваљујући исплати најниже плате и доприноса онима који нису пословали и низу других мјера, Српска данас броји најмање отказа због вируса корона.

– То намјеравамо радити у одређеним сегментима или привредним гранама и у наредном периоду. Ићи ћемо да сагледамо свако појединачно привредно предузеће, сваког привредника, да видимо коме у датом моменту треба помоћи и шта треба урадити – нагласио је Радован Вишковић, премијер Српске.

БиХ и њени органи, каже Милорад Додик, српски чкан Предсједништва БиХ, нису доносили адекватне мјере да би олакшали пословање у условима пандемије.

– Једно од рјешења јесте да се види на који начин да се промијени стопа обавезне резерве Централне банке и ту би могли да договоримо са пословним банкама пласмане, могли бисмо да придобијемо неки квалитетан новац који ће бити усмјерен у реалну привреду – каже Додик.

Циљ округлод стола, који је организовала Унија удружења послодаваца, а подржала Европска унија, јесте да се препознају проблеми пословања у условима пандемије и дефинишу потенцијалне мјере.

Архива