Новаковић Бурсаћ: Мектић „сахранио“ Приједлог закона о избору судија Уставног суда

06.07.2020 Актуелно

– Иако смо били свједоци да су на прошлој сједници Представничког дома парламента БиХ посланик СДС-а Мирко Шаровић и ПДП-а Бранислав Бореновић гласали против негативног мишљења Уставноправне комисије, опет је данас /Драган/ Мектић гласао за негативно мишљење и самим тим онемогућио проходност закону за даљу процедуру – рекла је Бурсаћева Срни.

Она је истакла да због Мектићевог потеза стране судије и даље остају у Уставном суду БиХ, те да се, с обзиром на досадашњу праксу, политичке посљедице по Републику Српску могу наслутити.

– Настојања су била да се композиција Уставног суда измијени, јер је Уставом омогућено да Парламентарна скупштина донесе другу процедуру. Сва образложења која смо чули од Мектића су само биједна оправдања, а никако аргументи утемељени на реалности – рекла је Бурсаћева, додајући да је бесмислено позивање на друге могућности избора, јер уколико се не дозволи закону да „живи“, немогуће је утицати и амандмански.

Бурсаћева је поновила да је Мектићев потез демонстрација послушности политикама „политичког Сарајева“, а не досљедности спровођења закључака Народне скупштине Републике Српске.

Она је подсјетила и да је Народна скуштина Републике Српске обавезала српске представнике у институцијама БиХ да учине све што се може како би био донесен закон о другачијем избору судија у Уставном суду БиХ, истичући да је Мектић данас онемогућио „наставак живота“ предложеног законског рјешења и ставио тачку на ту причу.

Уставноправна комисија Представничког дома дала је данас негативно мишљење на Приједлог закона о избору судија Уставног суда БиХ, које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права.

Приједлог закона су подржала два посланика СНСД и два посланика ХДЗ БиХ, а против је, уз посланике СДА, СДП и ДФ, био и посланик СДС-а Драган Мектић.

Архива