Додик: Волио бих да се држимо принципа и договора

07.07.2020 Актуелно

Додик је новинарима у Источном Сарајеву рекао да је договорено да буџет БиХ буде разматран у парламенту по скраћеном поступку, да би био коначно усвојен 21. јула на сједници Дома народа парламента БиХ.

Он је констатовао да у измјенама Изборног закона које се тичу Мостара нема много тога спорно што се тиче процедуре избора, иако представници српског народа нису учествовали у разговорима око овог рјешења.

– Ми тражимо да се о одредбама Статута града Мостара на посебан начин разговара, што су партнери прихватили, да би се обезбиједила равноправност конститутивног народа – Срба, поготово на мјесту повјереника, односно савјетника, као и да се редефинише улога комисија за градска подручја и обезбиједи равноправан приступ свим тим комисијама и доношење одлука – рекао је Додик.

Он је истакао и да би требало до избора ријешити питање конститутивности Срба у Херцеговачко-неретванском кантону, оцијенивши да има довољно времена да се то уради.

– Нисмо имали проблема ни на ту тему и партнери су прихватили да то раде – рекао је Додик.

Он је подсјетио да су основни партнери у разговорима који се тичу Мостара били ХДЗ БиХ и СДА.

– Били смо укључени у процес формирања приједлога прије годину дана, а у финалном разговору нисмо. Овај приједлог измјена и допуна закона који се односи на Мостар у значајном обиму уважава приједлоге наших људи из Мостара. Остаје то питање Статута – рекао је Додик.

Када је ријеч о именовањима, Додик је рекао да ту није било потпуне сагласности, али да ће предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија на наредну сједницу ставити сва именовања која су прошла процедуру.

– У четвртак ће предсједавајући Савјета министара упутити приједлог који је дошао с бошњачке стране за именовање министра безбједности /Селмо Цикотић/. На истој сједници, како би ојачали наше повјерење, на дневном реду биће сви приспјели захтјеви за именовања – најавио је Додик.

Он је подсјетио да су конкурсне процедуре завршене за директора Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ и Регулаторне агенције за комуникације /РАК/, те да би на тим позицијама требало коначно да буду именовани Дарко Ћулум и Драшко Милиновић.

Он је рекао да је на састанку разговарано о именовању кадра на 36 плус шест функција и позиција, што треба да прође Савјет министара, а да расподјела остаје каква је била и раније.

– Уколико партнери договоре неку ротацију, што је могуће, нико никоме неће оспоравати њихов кадар. Треба се придржавати принципа да оно што припада једном од конститутивних народа то не оспорава други. У то смо раније ушли веома жестоко, поготово на позицији министра за људска права и избјеглице, гдје смо именовање чекали неколико мјесеци. Било би погубно и никада се ништа не би договорили уколико би свако оспоравао свакога – истакао је Додик.

Он је рекао да српска страна није олако пристала на Бисеру Турковић као министра иностраних послова, али да је било право Бошњака да је именују.

– Тај принцип треба поштовати и уколико се он наруши у БиХ ће настати дугорочни проблеми из којих нећемо успјети да се извучемо – упозорио је лидер СНСД-а.

Додик је додао да СНСД занима и позиција замјеника директора у Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ БиХ, али није открио име кога ће кандидовати за ту позицију.

– Нас интересује и ОБА, треба да отпочнемо процедуру избора замјеника директора ове агенције и директора затвора. То треба припремити за наредну сједницу, с тим што ће у исто вријеме бити предложен кандидат за министра безбједности – рекао је Додик.

Он је навео да се на тај начин може завршити са именовањима у Савјету министара, као и да касније у парламенту буде завршено комплетирање и самог Савјета министара.

– Волио бих да се ови договори испоштују – рекао је Додик и констатовао да између ХДЗ-а БиХ и СДА има „озбиљних проблема“, али да их он не може рјешавати.

Архива