Додик: СПЦ ремети Ђукановићев режим да створи вјештачки идентитет

19.07.2020 Актуелно

– Ђукановићев режим је антисрпски и чини све да обезбиједи неки нови идентитет. То је могуће само ако расрби Србе и онда те људе претвори у нову нацију. То и намјеравају, али их у томе ремети Српска православна црква /СПЦ/, отуда и удар на нашу Цркву – рекао је Додик за „Политику“.

Према његовим ријечима, уколико успију да сруше СПЦ отворен им је пут да створе свој „изведени, вјештачки идентитет, слично како су овдје стварани и неки други идентитети“. Најгласнији у нападима, додао је Додик, увијек су они који и сами имају коријене оних које оспоравају.

Додик сматра да се не треба мијешати у изборне процесе, али да постоји вјеровање да ће они бити „колико – толико поштени, јер само то може да обезбиједи стабилност Црној Гори“.

Он је подсјетио да је Србија је у стратегији одбране и спољне политике јасно назначила да је спремна да брани интересе Срба, не само у Србији.

– Сви ми који живимо ван Србије треба да смо захвални Београду на том ставу – нагласио је Додик.

О питању Косова и Метохије, Додик је увјерен да од предсједника Србије Александра Вучића нема бољег браниоца српских интереса на Косову и Метохији.

– Преговарачи из Београда, са Вучићем на челу сигурно неће учинити ништа на штету краткорочних или дугорочних интереса српког народа и српске државе. Наравно, да се разговара о варијацијама, па се сада из тога праве политике, као причало се о границама, а занемарује се да се то раније није смјело ни поменути – рекао је Додик.

Он сматра да Вучић мора да има апсолутну подршку, која би га још више обавезивала, а не да се суочава са сталним нападима како жели разграничење.

– Можда баш они који га нападају прижељкују такво рјешење, па праве ту врсту атмосферу – додао је Додик, који је, како је истакао, као Србин заинтересован за та збивања.

Према његовим ријечима, Србија више нема потребу да прихвати било шта, иако неки не желе да то прихвате.

– Косово је веома повезано са Републиком Српском. Наше поимање политике је да разумијемо досљедан став Београда према поштовању интегритета и суверенитета јер та ствар не може да буде парцијална за Србију и БиХ – рекао је Додик и додао да идеја о статусу Републике Српске никада неће бити изгубљена.

Архива