Додик: Сарајево у континуитету живи на мржњи према свему што је српско

25.07.2020 Актуелно

У изјави Срни, поводом осуда изјаве предсједника Србије Александра Вучића о Требињу као најљепшем српском граду, Додик је навео да су бошњачки политички представници острашћени и уједињени у исказивању мржње.

Поновио је да је Требиње српски град, али у којем је свако добро дошао. Нема разлике између странака са сједиштем у Федерацији БиХ, када је ријеч о мржњи окренутој према Републици Српској и Србији, оцјена је српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Истиче да сви желе да искористе међународну приврженост, као и за вријеме рата, што се и види по реакцијама на изјаву предсједника Србије Александра Вучића о Требињу као најљепшем српском граду. У саопштењу СДА наводи се да су Бошњаци дали главни печат развоју овог града.

– То што се они позивају да су нешто направили у Требињу ствар је турске окупације која је била на овим прострима неколико вијекова и логично је да народ који је био окупиран не може да слави било шта од тих окупатора. У Требиње је свако добро дошао и то је неспорно, али је исто тако видљиво да је Требиње у Републици Српксој и да је то српски град у цјелини што се може видјети по градској управи, институцијама и начину живота – рекао је Додик.

Изјаву Александра Вучића осудио је осим СДА и СДП, ДФ и представници других политичкиг партија. Осудама су се прикључили и друга два члана Предсједништва, Шефик Џафревовић и Жељко Комшић. Српски члан Предсједништва Милорад Додик је мишљења да је ријеч о прикривању немоћи ријечима мржње према Србима, те констатовао да такве констатације долазе од политичара без легитимитета.

– Комшић се још у рату хвалио борбом против Срба за шта је добио муслиманског „Златног љиљана“. Шта очекивати? Да мијења став? Наравно да неће. Једина мјера је да игноришете његов став јер је маргиналан, безначајан и мизеран, а то што говори је вјероватно дошло од његовог савјетника из Београда или неког сличног. Они уживају у тој лажи, пласирању глупости и флоскула о Србима и Републици Српској које покушавају да наметну као ореол њихове интелектуланости – категоричан је Додик.

Додик је још једном захвалио Александру Вучићу на посјети Републици Српској, те подсјетио на пројекте који ће бити реализовани уз помоћ Србије. Навео је да је то била прилика да се разговара о Републици Српској и повезници са статусом Косова и Метохије.

Архива