Додик: Морамо очувати економију и свако радно мјесто

07.07.2020 Актуелно

– Мислим да је свима јасно колико су огромне посљедице епидемије вируса корона и зато је веома важно да одржимо дијалог између различитих фактора у друштву, прије свега између Владе Републике Српске и читаве пословне заједнице, са којима сви заједно треба да будемо усмјерени да сачувамо нашу економију и свако радно мјесто – истакао је Додик.

Он је упозорио да долазе још тежа времена него што су данас у погледу пословања и санирања економске штете.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да је Влада Републике Српске била и биће партнер пословној заједници.

– Врата Владе биће отворена свих 24 часа за наше људе који очекују помоћ од институција Републике Српске – додао је Вишковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да ће послодавци из Сарајевско-романијске и херцеговачке регије и чланови Владе Републике Српске током овог скупа у дијалогу изнијети своје погледе на проблеме и изазове пословања у условима епидемије ковида–19 и покушати да дефинишу потенцијалне мјере за стабилизацију пословања и привредног система.

Он је изразио наду да је данашњи дијалог представника власти и послодаваца добар начин да се помогне привреди да преброди економску кризу изазвану епидемијом вируса корона.

Гости округлог стола су предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар финансија Зора Видовић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, министар за научно-технолошки развој и високо образовање Срђан Рајчевић, као и представници локалних заједница и привредници из овог дијела Републике Српске. Овај скуп реализован је уз подршку пројекта „Јачање капацитета владиних институција за укључивање организација цивилног друштва у процесу доношења одлука у БиХ“, који подржава ЕУ.

На основу истраживања о теми „Утицај ковида-19 на пословање у Републици Српској“, Унија удружења послодаваца Републике Српске предложила је и закључке, према којима је у условима потенцијалног раста неформалне екомомије неопходно наставити са значајним пореским растерећењем смањењем збирне стопе доприноса и смањењем парафискалних оптерећења, ко и појачаним инспекцијским надзором када је ријеч о свим облицима неформалног рада.

С обзиром бзиром на изражен проблем ликвидости компанија са извјесним ефектима на реализацију постојеће стопе незапослености и одрживост система социјалне заштите, потребно је наставити реализацију постојећих програма подршке расту плата и повећања броја запослених у реалном сектору – сматрају у Унији удружења послодаваца Републике Српске. Из Удружења додају да због додатног притиска на раст цијена узрокованог појавом вируса корона, путем повољних кредита треба обезбиједити ликвидност и технолошки развој, односно конкурентност домаћих компанија, те да је, с обзиром на негативне ефекте на пословање појединих сектора, потребно размотрити привремене мјере фискалног растерећења за најугроженије секторе, с циљем смањења броја отпуштених радника /скраћење радног времена, смањење доприноса и друго/. Посљедња препорука Уније удружења послодаваца Републике Српске односи се на формирање кризног фонда за помоћ послодавцима, дизајнирање мјера за његово пуњење и дефинисање мандата када и у којој мјери ће се искористити.

Архива