Додик: Епидемија вируса корона показала да је БиХ потпуно непотребна

19.07.2020 Актуелно

Додик је поновио да неке ситне користи извлаче тек страни службеници који стварају привид да потпуно неуспјешну земљу одржавају успјешном. –

Не могу те чињенице да се замажу причом о далеким и неизвјесним европским интеграцијама. Државу интегришу људи, а они су овдје веома дезинтегрисани – рекао је Додик за „Политику“.

Као примјер измјештене логике типичне за прилике у БиХ, Додик је издвојио објашњење америчког амбасадора за увођење санкција њему као лидеру СНСД-а.

– Амерички дипломата је рекао да су ми оне уведене јер сам спроводио изворни Дејтонски споразум, онако како је написан, што је против функционалне БиХ и антидејтонски – прецизирао је Додик.

Он је оцијенио да је чињеница да постоји Република Српска, која И те како може без БиХ, али не и обрнуто, те истакао како ће Српска учествовати у договорима о кретању ка ЕУ.

– Запад овдје жели мир и да спроводи неку своју концепцију, обрачунавајући се са онима који нису њихови сљедбеници, а подржавајући оне који то јесу. То онда замотају у причу о ЕУ, па нам пошаљу 14 неспроводивих захтјева – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, ако је Европска комисија међу захтјеве уврстила и тај да се ниво БиХ мора овластити да за европска питања доноси обавезујуће одлуке, ако о томе нема договора ентитета исход тих евроинтеграција је унапријед веома добро познат.

– Бошњаци ће на томе инсистирати, па ће таква атмосфера онда погодовати и онима који се све чешће нескривено хвале босанским национализмом. Када их питате шта је то, одговарају – управљање Босном на добробит свих. Историја је показала да је то немогуће – рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Када је ријеч о односима у БиХ и приоритетима након именовања, којима је окончано успостављање власти у складу са резултатима избора 2018. године, Додик је поновио да све то само свједочи о неуспјеху БиХ, да је то земља која се држи под морањем.

– Два од три народа који живе у њој не желе овакву БиХ. Не желе је ни муслимани. Они сањају неку своју БиХ, као да су доминантни господари Мостара или Бањалуке што уноси проблеме. Ако у изворном бошњачком идентитету постоји нека особина, то је жеља за доминацијом – истакао је Додик.

Он је рекао да код Бошњака сви заговарају исто и да су сви сложни у залагању за тобож грађанску опцију, без обзира на то да ли су на крајњој ултрадесници, љевици или је ријеч о „космополитским“ професорима.

Додик је рекао да је познато шта под тим мисле, те додао да је то подвала Србима и Хрватима. Он је напоменуо да су Срби потпуно свјесни да су као народ редуковани, те подсјетио да их готово нема у Хрватској, а да територија дубоке Крајине, око Дрвара и Гламоча, постоји као панетнички српски простор.

Када је ријеч о НАТО-у, Додик је рекао да „ако постоји ишта да није недоречено, то је став Српске о НАТО-у“ и да у тај војни савез не желе ни власт ни опозиција.

Чак и када би Српска рачунала на оно што они зову добробитима чланства, Додик је истакао да Срби не би могли да пређу преко оног што су им урадили и што им раде, те упитао зашто им није понуђено осамостаљивање у замјену за чланство у НАТО.

– Можда бисмо ми ту удицу прихватили. Ево, понудите нам самосталност, можда смо ми Срби довољно промућурни да закључимо да би то било добро за нас – добићемо самосталност, а НАТО ће свакако пропасти једног дана – закључио је Додик.

Архива