Додик: Не смије се дозволити прекрајање историје

04.07.2020 Актуелно

– Истина је да је овдје 3.500 партизана бранило збјег од 65.000 људи, цивила, жена, дјеце и стараца које је напало 45.000 разних формација усташа и Нијемаца и да је погинуло 9.500 бораца и 45.000 цивила – рекао је Додик новинарима на Козари гдје се данас обиљежава годишњица Битке на Козари.

Он је подсјетио да је заробљени збјег са Козаре спуштен у Јасеновац „који је однио 500.000 живота Срба и 30.000 дјеце.

– Многа дјеца су дата у католичке породице гдје су промијењена њихова имена.То је један продужени злочин над нашом вјером и нашим народом. Чињеница је да су усташе и Нијемци овдје десетковали Србе, побили наше људе и уништили домове – истакао је Додик.

Нагласио је да у народу живи прича о Козари која је несумњиво симбол борбе за слободу против фашиста и симбол борбе за национално ослобођење јер су Срби овдје живјели и преживјели.

– Оно што боли је да комунистичка власт није вратила Козари оно што је требало да врати. Она је развијала нека усташка мјеста као што је Бугојно, а занемарила Поткозарје и Козару који су тако много дали. И зато је наш посао да радећи инфраструктурне и друге пројекте, као што је пут према Подградцима од прошле године, да вратимо Козари и њеном слободарском духу и страдњу дио тога и да сјећање живи – поручио је Додик.

Он је изразио задовољство да овај важан датум у српској историји заједно обиљежавају владе Српске и Србије.

Архива