Додик: На предстојећим изборима у Мостару јединствена српска листа

02.07.2020 Актуелно

Мостарски Срби незадовољни су, јер није било њихових званичних представника приликом договора СДА и ХДЗ-а о измјенама градског Статута и Изборног закон. Договорено је и да на изборима мостарски Срби имају јединствену листу.

Након састанка са представницима Срба у Мостару српски члан Предсједништва најављује да ће са политичким партнерима тражити да Срби у овом граду буду равноправно заступљени попут осталих конститутивних народа. Поручује да се мора уважити попис из 1991. године и да је потребно спровести судску одлуку о конститутивности Срба у свим кантонима у Федерацији.

– Да се обезбиједи равноправно учешће у одлучивању представника српског народа, располагање средствима и свим извршним овлаштењима који имају предсједник Вијећа и градоначелник и да се за Србе нађе конструктиван приступ како би као конститутиван народ о томе одлучивали – рекао је Додик.

Инвестиције из градског буџета морају да буду усмјерене и на подручја гдје живе Срби, каже Додик. Представници свих српских политичких партија сматрају да је на предстојећим изборима потребно наступити заједно.

– И представници удружења Срба у различитим организацијама сматрају да је кључно питање да се направи јединствена листа и да се анимирају Срби да гласају за ту листу – сматра Додик.

О томе би сутра у Бањалуци на састанку код предсједнице Републике Жељке Цвијановић требало да разговарају представници свих политичких партија из Мостара. Српски члан Предсједништва у Источном Сарајеву са митрополитом Дабробосанским Хризостомом разговарао је о поврату имовиме СПЦ у Сарајеву.

– Видљиво је да се у ФБиХ то није помакло са почетка. Познато је да је огромна имовина СПЦ одузета у Сарајеву и ми смо данас разговарали о томе како би могли тај процес да убрзамо или га евентуално доведемо до краја – нагласио је Додик.

Гостујући на телевизији Н1, Додик је рекао је да постоји могућност да СНСД не подржи именовања Селме Цикотића на позицију министра безбједности БиХ.

Архива