Цвијановић: Интерес Српске је да се удруже снаге на изборима у Сребреници и Мостару

03.07.2020 Актуелно

Цвијановић је истакла да је важно да политичке партије са сједиштем у Српској имају јасан став о локалним изборима у Сребреници гдје је важан заједнички наступ, као и у Мостару гдје се Срби очигледно ни за шта не питају.

Према њеним ријечима, намјера данашњег састанка у Бањалуци предсједника политичких партија и шефова клубова партија заступљених у Представничком дому и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ јесте управо да се проба доћи до заједничког става.

– У оквиру долазећих локалних избора намеће се потреба заузимања одређених ставова и у погледу два додатна питања – Сребренице јер је стратешки важно одређење партија из Републике Српске и заједнички наступ, а потом и избора у Мостару, а у контексту одређених радњи – као прво споразума СДА и ХДЗ, те долазећих законодавних активности како би се отворио простор за одржавање избора у том граду након много година, али и односа и наступа партија из Српске, јер се Срби у том граду очигледно ни за шта не питају – рекла је Цвијановић, одговарајући на питање Срне о чему ће бити ријечи на данашњем састанку.

Она је нагласила да се припреме за предстојеће локалне изборе одвијају у отежаним условима због епидемије вируса корона са којом и даље траје борба и која ће знатно измијенити и начин одвијања изборне кампање, али и због календара изборног процеса с обзиром на споран начин избора појединих чланови ЦИК-а, те нејасних рокова, односно датума одржавања избора. Цвијановиће је нагласила и да је однос страног фактора по питању ове двије локалне заједнице некоректан.

– Прво, јер су увијек заступали став да у Сребреници начелник мора бити Бошњак, а што се тиче Мостара, ту не показују интерес за положај Срба нити их сматрају релевантним за преговоре, док, рецимо силну енергију троше кад је ријеч о положају Бошњака у било којој локалној заједници у Републици Српској – рекла је предсједница Републике Српске.

Она сматра да је интерес Републике Српске и свих политичких партија у Републици Српској да удруже снаге и рационално дјелују по оба ова питања, и управо је то главни разлог сазивања данашњег састанка.

Архива