Вишковић: Заједнички пројекти значиће развој и опоравак економије од вируса корона

18.06.2020 Актуелно

Након заједничког састанка највиших званичника Српске са предсједником Србије Александром Вучићем у Београду, Вишковић је рекао да је њему са позиције премијера посебно важно да се поново разговарало о кључним пројектима који су на неки начин промовисани и у Србији и у Републици Српској.

– То је изградња ауто-пута од Раче до Бијељине коју ће у суштини, и данас је на овом састанку потврђено, финансирати Србија и то је велика помоћ за Републику Српску – истакао је Вишковић.

Он је нагласио да је посебна пажња током разговора дата енергетским пројектима, подсјетивши да је јуче у Требињу потписан уговор о оснивању заједничког предузећа „Бук Бијела“ и три електране на горњем току Дрине.

– Више од 250 милиона евра инвестиција је значајно у овом периоду. Данас смо закључили да бисмо уопште побољшали бруто домаћи производ и што прије изашли из економских посљедица вируса корона потребне су инвестиције и јавна потрошња. Да бисмо то радили морамо да имамо пријатеље који су спремни да заједно са нама инвестирају у овом моменту то је Србија – поручио је премијер Српске. Он је навео да је већ данас тај уговор послат Конкуренцијском вијећу БиХ.

– Очекујемо да у наредних мјесец дана то буде и дефинитивно верификовано, да се именује менаџмент и да коначно кренемо у припремне радове везано за тај пројекат који је на понос свих нас из Републике Српске који обављамо функције у разним институцијама, али и на понос грађана Српске да један такав пројекат коначно крене. На то се чекало 40 година. Мислим да смо сада најближе да тај пројекат дефинитивно крене – рекао је Вишковић.

Он је навео да су предсједница Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и он данас по ко зна који пут захвалили предсједнику Вучићу за све што је у протеклих година рађено према Републици Српској.

– Ви знате да нема готово ниједне локалне заједнице у Републици Српској да нема неку инвестицију која је дошла као директна помоћ Србије и то се проширило и на локалне заједнице гдје је српско већинско становништво у Федерацији БиХ. Ево и сутра ће према Дрвару кренути једно возило помоћи медицинске опреме, респиратора и тако даље и на ту тему смо разговарали – навео је Вишковић.

Вишковић је додао да је током сусрета било ријечи о мјерама које су предузимане у Српској и Србији у вези са вирусом корона.

– Размијенили смо информације и о томе како ће се вирус развијати у наредном периоду, да ли очекујемо неки нови талас можда на јесен и тако даље. Договорили смо се да скупа предузимамо мјере, да користимо искуства једна и друга и да на тим принципима радимо – рекао је Вишковић.

На похвалу коју је предсједник Вучић данас упутио руководству Републике Српске у вези са сналажењем током пандемије, он је рекао да је Српска већим дијелом гледала искуства других.

– Како народ каже најбоље се учи на туђим искуствима и туђим грешкама и ми смо управо примјењивали тај модел. Видјели смо шта раде развијене европске земље, шта ради Србија. Знали смо каква је наша позиција у цијелој тој причи, радили смо као један тим и предсједник Српске и српски члан Предсједништва БиХ, са Владом, онда смо доносили мјере које је требало и које смо могли да доносимо – навео је Вишковић.

Вишковић је рекао да ће се током дана, заједно са Цвијановић и Додиком, састати са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровим, уз констатацију да је ово један успјешан дан у Београду за представнике Републике Српске.

Архива