Русија ће се успротивити покушајима преправљања Дејтонског споразума

19.06.2020 Актуелно

Између осталог, управо о томе руски шеф дипломатије је разговарао и са предсједником Србије Александром Вучићем након чега је поручио да ће се Москва успротивити свим покушајима преправљања Дејтонског мировног споразума. Република Српска усмјерена је на очување Дејтонског споразума, каже Додик.

У интервјуу за Спутњик открива и да је прије неколико дана сазнао да су санкције америчке администрације против њега уведене зато што инсистира на изворном Дејтону који је проблем за функционисање БиХ, а они, тврди, оцјењују антидејтонским понашањем.

– Оно што ми чинимо јесте да треба да будемо усмјерени ка очувању међународних принципа договорених за различита кризна подручја, као што је Дејтонски споразум за простор БиХ, али исто тако и Резолуција 1244 Савјета безбједности УН везана за Косово. Ту је наравно и Мински споразум који се десио да би се ријешио проблем у самој Украјини и иза чега Русија приниципијално стоји, а руше га они који сматрају да ништа није договорено ако то урушава неке интересе западних администрација – рекао је Додик.

Као главне кривце за урушавање Дејтонског споразума, Додик је означио високог представника, а дијелом и Европску унију у САД. Да прекрајања Дејтона нема, јер за то нема одобрења из Москве каже руски шеф дипломатије.

– Ми и наши српски пријатељи дијелимо исти став. У овој ситуацији ћемо учинити све што је могуће да спријечимо покушаје да се преправљају одлуке из Мировног споразума. Угасићемо покушаје да се преправља историја Другог свјетског рата и догађаја који су су се на Балкану десили прије 25 година – нагласио је Лавров.

Дан након сусрета са Лавровом, Додик је поновио и да Република Српска остаје при ставу да се противи приближавању НАТО-у, те да оспорава било какве интеграције БиХ ка тој алијанси.

Архива