Није било системских грешака у току пандемије

20.06.2020 Актуелно

Цвијановић је нагласила да се Српска није понашала мимо свијета у медицинском и организационом смислу и да ту није било грешке, али и да се увијек може боље. Она је за „Глас Српске“ рекла да су март и април били проблематични и да не види ништа спорно у набавци покретне болнице.

– Шта би било да смо имали пар стотина људи које немате гдје да збринете? Да смо на УКЦ-у имали оптерећење па да нам здравствени систем не може функционисати. Март и април су били проблематични. Што свако хоће да ту види неку манипулацију, то је нека друга ствар. То је био начин да предуприједите одређене ствари. Е сад, зашто се чекало да стигне опрема, да ли ту има намјерних опструкција… – упитала је предсједница Српске.

Она је навела да се свашта нагледала у животу па може и да вјерује у свашта.

„Не мислим да је била лоша намјера са болницом, да се обезбиједимо ако нам затреба. Била је добра намјера“, истакла је Цвијановићева.

Предсједница Републике је навела да су и даље неповољни бројеви када је ријеч о обољелим од вируса корона, али је утјешно да нема много пацијената са тешком клиничком сликом.

– Уколико би дошло до неке нове велике пријетње, ако би наши стручњаци то исправно објаснили, сигурна сам да би сви грађани поново водили рачуна о здрављу и прихватили мјере. Међутим, нова блокада би значила драматичан удар на глобалне, а нарочито на локалне економије – рекла је она.

На питање зашто је предсједник Србије Александар Вучић рекао да ће Србија помоћи Српској ако буде у проблему због ликвидности, предсједник Српске је рекла да је то Вучић и раније говорио и да не постоји проблем са ликвидношћу.

– Куповали су наше обавезнице раније па смо премостили неке проблеме, а то је више порука да можемо рачунати на Србију, али ми то знамо и да се не каже. Јесу тренутно исцпрљени буџетски ресурси јер Влада је умјесто да прикупља новац, новац давала и наравно да је то терет. Али, тог проблема тренутно нема. Ова реченица је очекивана и охрабрење за нас – истакла је Цвијановић.

Када је ријеч о задуживању, предсједник Српске је рекла да не мисли да је задуживање проблематично, посебно у вријеме када постоје привредни субјекти којима се плаћају плате јер немају посла.

– Ако сте неком обезбиједили минималне плате и доприносе, не мислим да је задуживање проблематично. Задуживати се треба за важне пројекте и ниједна држава не реализује важне пројекте из буџета. Проблем настаје кад дневне потребе финансирате из задужења, а то и даље није случај – нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Републике је оцијенила да је кампања „Доживи Српску“ добра акција, да је зато стала на чело те приче.

– Чујем нене негативне коментаре, како је нешто ускраћено Бањалуци и слично. Да су они који коментаришу прочитали процедуре и правила, видјели би да никоме ништа није ускраћено. Друга ствар, процес је тек почео, листа се ажурира – рекла је Цвијановић.

Она сматра да је битно што се даје могућност да се виде сва лијепа мјеста која Српска има.

– Знам много породица које се не усуђују да иду вани, а хоће на одмор. Сада имају прилику да га проведу у Српској – навела је предсједница Републике.

Архива