Новаковић Бурсаћ: Кошарац има повјерење да и даље буде министар

10.06.2020 Актуелно

Бурсаћева је истакла да је Клуб СНСД-а у Савјет министара дошао са око 260.000 гласова и да је та странка „у случају министра Кошарца направила јасну дистинкцију и раздвајање његове личне одговорности од онога што представља у БиХ од 2010. године“.

– Имајући у виду све опструкције које постоје на нивоу БиХ ми смо процијенили да нам додатна екскурзија у том погледу није потребна, посебно имајући на уму да је Кошарац вршећи функцију министра остварио резултате којима можемо да се похвалимо и обрадујемо јавност која нам је дала повјерење – изјавила је Бурсаћева новинарима.

Одговарајући на питање да ли постоји парламентарна већина, она је рекла да та парламентарна већина функционише од тачке до тачке.

– Од почетка, односно завршења избора упозоравамо да је понашање колега из СДА пројицирало многе проблеме који су непотребни. Ти проблеми су почели од формирања Савјета министара и стварања парламентарне већине од тачке до тачке почев од измјена Пословника, именовања чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ па и у многим другим питањима. Политика је вјештина могућег, поготово у БиХ – додала је Бурсаћева.

Бурсаћева је навела да они који се декларативно највише залажу за функционалност БиХ у пракси показују најмање функционалности.

– Коалиција у БиХ не постоји и не може постојати. На нивоу БиХ имамо партнере са којима се на договорној основи гради одређена структура извршне власти на нивоу Савјета министара. Проблем је увијек настајао тамо и још настаје када се од договорених ствари одустаје и од принципа на основу којих је ова земља заснована – истакла је Бурсаћева.

Она је констатовала да многе иницијативе за измјене Устава БиХ показују одређену неозбиљност.

– Уставне промјене су најкрупније промјене у свакој земљи и у сваком парламенту, а у БиХ се готово на дневној бази пишу различите иницијативе и амандмани за које се унапријед зна да неће проћи. Не видим коме уопште треба таква промоција и самопромоција – додала је Бурсаћева.

Говорећи о посланичкој иницијативи за измјене Закона о акцизама којима би се одређени проценат средстава издвајао за лијечење дјеце, Бурсаћева је нагласила да је ријеч о типичном популистичком приједлогу.

– У Републици Српској постоји јединствен Фонд здравственог осигурања, а у Федерацији је здравство на нивоу кантона. Ми у Републици Српској смо прошле године додатним трансферима из буџета према Фонду имали 80 милиона КМ што би било готово 10 одсто од укупних акциза – рекла је Бурсаћева.

Она је оцијенила да је предложени закон неспретно написан. Према њеним ријечима, у Републици Српској Фонд солидарности за лијечење дјеце одлично функционише.

– Наш је став да бисмо више штете направили уласком у ремоделисање тренутног система индиректног опорезивања него што бисмо профитирали. Ми на крају добијемо тај новац у здравствени сектор иако он иде кроз буџет Српске. Закон о индиректном опорезивању је стриктан и једино Управни одбор Управе за индиректно опорезивање може бити предлагач закона јер имају увида у финансијске токове – додала је Бурсаћева.

Архива