Додик: Уставни суд је дужан да оцијени уставност и законитост одлука ЦИК-а

04.06.2020 Актуелно

Додик је констатовао да је та одлука ЦИК-а незаконита, те да је чуо да ће се Уставни суд прогласити ненадлежним приликом одлучивања о апелацији коју је у вези са пролонгирањем избора поднио СНСД.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да Уставни суд има своју улогу и да та институција постоји у Уставу БиХ, али да су често злоупотребљавали своју надлежност.

– Нигдје у свијету нема Уставног суда какав је овај у БиХ који је сурогат и монструм. О уставности и законитости неке одлуке сасвим је легитимно да се затражи мишљење Уставног суда – рекао је Додик за Телевизију Ал џазира, додавши да се у Уставном суду обично прогласе ненадлежним у стварима о којима треба да одлучују.

Он је оцијенио да је то „монструм институција која ће доћи главе цијелој БиХ“.

На питање да ли његове изјаве о Уставном суду представљају притисак на правосуђе, Додик је одговорио да они врше притисак на народ јер крше Устав и законе.

Упитан да ли се у Предсједништву као институцији надлежној за спољну политику могу договорити о питањима из те области, Додик је рекао да је он српски члан Предсједништва из Републике Српске и да представља базичне ставове Српске.

– Република Српска је фокусирана на функционисање Предсједништва у складу са Уставом. Предсједништво не функционише у складу са Уставом јер су му путем закона разграђена и минимизирана уставна овлаштења до нивоа ‘енглеске краљице’ да се појављује једном до два пута у политичком животу – рекао је Додик.

Он је нагласио да је све мимо Устава пренесено на неке друге институције, те да је одлукама високог представника и онима које је доносила Парламентарна скупштина БиХ разграђена улога Предсједништва.

– Од свих послова које сам радио ово ми је најдосаднији – рекао је Додик и додао да амбасаде и амбасадори неких земаља у БиХ имају већу снагу од Предсједништва БиХ. Говорећи о европском путу БиХ, Додик је навео да европске интеграције нису спорне и да оне остају, али да се Предсједништво и у тој области показало неефикасно.

– Сада смо добили далеко теже услове. Имамо 14 услова и неки од њих коче БиХ на путу ка ЕУ – констатовао је Додик.

Додик је поручио да није против БиХ, али да она мимо Дејтонског мировног споразума и Устава не може да живи.

– То се показује све ово вријеме. Морамо да нађемо реалан однос у коме ћемо сви све уважавати и покушати нешто да урадимо- рекао је Додик и додао да су, уколико тога не буде, могуће различите варијанте – и да „Босна преживи, али и она да не преживи“.

– БиХ је могућа као земља три конститутивна народа, а ако инсистирамо на причи о грађанској БиХ то је подвала и то је немогуће – нагласио је Додик.

На питање да ли ће се повући са функције лидера СНСД-а на којој је 18 година и да ли ће ту функцију некоме препустити, Додик је рекао да ће бити предсједник странке све док га буду бирали њени чланови.

– Мислим да сам у најбољим годинама за политику без обзира што сам некима досадио – рекао је Додик и поручио да његове најбоље политичке године тек долазе.

Архива