Додик у Москви – Русија добар примјер очувања културе сјећања

23.06.2020 Актуелно

– Увијек је лијепо доћи у Москву. Позив од предсједника Владимира Путина био је упућен и за 9. мај, али због познатих околности парада је сутра – нагласио је Додик за РТРС. Он је поручио да се Парадом побједе рехабилитују истинске вриједности из Другог свјетског рата.

– Треба се супроставити ревизији, са којом се и ми суочавамо, кроз Декларацију коју је недавно усвојио Парламент БиХ, да Српски народ као највећу страдалник, ставе на треће мјесто у тој неприхватљивој Декларацији за нас – поручио је Додик.

Он је поновио да је Русија из тог рата изашла као највећи побједник, али и страдалник.

– Русија је највише допринијела слому фашизма. Управо кроз ову параду они желе да пруже отпор ревизионистима. Идеологија губитника жели окренути историју и себе прогласити побједницима. И ми се са тим суочавамо, јер имамо само преко 500.000 хиљада убијених у Јасеновцу, а те жртве стављају се у неки други контекст – поручио је Милорад Додик за РТРС из Москве.

Он је нагласио да се сада покушава ставити у негативан контекст и улога Совјетског Савеза и Црвене армије.

– И зато вјерујем да се из тог разлога и Путин и руска држава покушавају да се кроз параду и сјећања супроставе том облику ревизије који је безочан. Они који су генерелисали најпогубнију и најтежу идеологију у прошлом вијеку, а сада њихови насљедници покушавају да их рехабилитују и да покажу да су они побједници, а у суштини страдалници су и руски и српски народ који је изгубио много људи, значајан број популације у Другом свјетском рату – истакао је Додик.

Архива