Додик: Јака Србија гарант постојања и опстанка Српске

21.06.2020 Актуелно

Додик је пожелио да Србија добије стабилну политичку власт која ће омогућити национално и државно окупљање када је ријеч о рјешавању озбиљних питања, као што је Косово и Метохија и обезбјеђивање наставка развоја и јачања Србије на економском и сваком другом плану.

– Србија је значајан гарант стабилности у региону, најважнија земља Балканског полуострва и земља која генерише и производи мир на овом простору и то је нешто што опредјељује све нас у том погледу – навео је Додик.

Додик је истакао да је у Генерални конзулат дошао као држављанин Србије да изврши грађанску дужност, те је указао да је у Српској велики интерес за данашње гласање за изборе у Србији.

– То потврђује једну ствар, наше захтјеве и очекивање да ће Србија прихватити и аутоматски дати држављанство свим држављанима Српске имајући у виду значајан интерес људи управо за такав статус – рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, постоје досадашње процедуре за држављанство али су оне споре и дуге тако да многима није било у интересу да чекају и то је разлог зашто нема већег броја људи који имају држављанство Србије.

Он је додао да овдје гласају само они који су се пријавили.

Додик је навео да Српска и Србија у складу са Дејтонским споразумом имају право на специјалне везе, те је додао да оне треба да буду још специјалније у смислу садржаја, што нико не спори.

– Многа питања смо ријешили, остала су друга да рјешавамо, рецимо далеко већу усклађеност образовних програма и оно за шта ћемо се залагати, односно да наставни програми у школама у Србији и Српској буду исти и у том погледу да се изучава иста национална историја и српски језик и ћирилично писмо и на тим вриједностима смо окупљени – навео је Додик.

Као што сви народи на овим просторима имају право на свој идентитет тако и Срби у Српској, Србији или било гдје, додао је, имају право на окупљање око свог националног и државног идентитета. Додик вјерује да ће године које долазе бити године националног и државног окупљања Срба из Српске и Србије и уз значајну подршку Срба који су расути широм свијета и погледу жеље да Србија буде снажна и јака.

– Снажна и јака Србија је гарант постојања и опстанка Српске. Гласајући данас овдје то је један мали дуг који имам према људима који су значајно помогли Српској и помажу у свакој прилици када је то могуће – рекао је Додик.

Архива