Додик: СДА води политику оспоравања аутентичних српских структура

10.06.2020 Актуелно

Он је истакао да се то највише види у политици предсједника СДС-а Мирка Шаровића који је сву политику коју је водио подредио интересима Бошњака, а видљиво је било приликом гласања прво о Пословнику Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а потом и о другим питањима, када се олако придруживао бошњачкој већини.

– Тако да су гласали и у тој причи која није ни помињана, о Блајбургу и осталима, што је био само повод да у резолуцији дају такве историјске фалсификате који су непојмљиви, да је Народна скупштина Републике Српске морала да реагује готово једногласно одбацујући ту резолуцију – рекао је Додик за ОСМ телевизију.

Према његовим ријечима, у овој резолуцији нису проблем Блајбург ни усташе, који су починили злочине и заслужили добијену казну.

– У тој резолуцији нема ни помена забрани блајбуршке мисе у Сарајеву. Постоји проблем зато што нико није тражио да то учине кантоналне власти, да је забране, ни федералне, и одједном се тај проблем диже на ниво БиХ, а тамо, од прве реченице, све фалсификат за фалсификатом – констатовао је Додик.

Он је додао да се кроз ову резолуцију коју су у Представничком дому подржали посланици СДС-а и ПДП-а сазнало да су Бошњаци у току Другог свјетског рата били антифашисти, а тада нису ни постојали.

– То је њихово залагање, дакле једно некритично прихватање свега тога и у том погледу имамо и даље озбиљне проблеме. Они се огледају у чињеници да су неколико пута безуспјешно покушавали, још у мандату претходног Савјета министара, да учине све да не чинимо јединствену структуру на нивоу БиХ – навео је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Према његовим ријечима, годинама уназад, чак и када је СНСД био опозиција, јединствена српска структура на нивоу БиХ је функционисала, јер је СНСД савршено добро знао да се мора окупити око српске репрезентације и да нико не треба да искаче.

– Подразумијевало се да када је неко власт, да се он прати, да опозиција из Републике Српске не би требало да чини било шта што би угрозило интересе Републике Српске. Нажалост, имали смо то што смо имали, нажалост, тај ход издаје који чине Шаровић и /предсједник ПДП-а Бранислав/ Бореновић настављен је и сада – закључио је Додик.

Он је оцијенио да српске снаге треба да се окупе око Републике Српске и одлучно бране базичне ставове.

Према његовим ријечима, Србима је суђено у неправедним околностима и њима је приписана колективна кривица, док су убице потпун Насера Орића на слободи.

– Када укажете на све те ствари, забрањују вам да о томе причате и иде се у једну сасвим другу крајност и још хоће да вам наметну истину. Зато је ова резолуција коју су донијели Шаровић и Бореновић са муслиманима дио тог поданичког система који би требало касније да дође у позицију да осуди, јер у њој пише „жртава фашистичких режима“. Којих фашистичких? У перцепцији Бошњака и муслимана то су четници и Војска Републике Српске. На простору БиХ, у Сарајеву само је један фашистички режим, а то је усташки режим, у ком су два градоначелника овог града, у току Другог свјетског рата су били муслимани који су депортовали више од 10.000 Срба у Јасеновац и друга мјеста – додао је Додик.

Он је поновио да треба утврдити одговорност у вези са ратним дешавањима бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића.

– Нажалост нисмо имали подршку других Срба у парламенту БиХ, а то је био тренутак када смо то тебали рашчистити. Што се тиче Џаферовића, постоји забиљешка његове полиције гдје је био свједок одсијецању главе једном Србину, што су учинили муџахедини – није ништа предузео, а био је одговорно лице – навео је Додик.

Према његовим ријечима, нема доказа да је Џаферовић учествовао у томе, али је могао то да спријечи.

– Политичку борбу против тога ми смо започели у парламенту БиХ, одлазећи са сједница којима је он предсједавао, док су други Срби остајали. Ја сједим са Џаферовићем у Предсједништву БиХ јер не могу бирати бошњачког члана – закључио је Додик.

Архива