Додик: Радончић је радио добро и у интересу безбједности

04.06.2020 Актуелно

– Зато мислим да је лоше што смо га изгубили. Не знам његове разлоге, али могу да наслутим. Видио сам на сједници Предсједништва да он у себи носи једну врсту огорчења, приговарајући СДА да води неадекватну мигрантску политику и то је већ позната прича – рекао је Додик за ТВ Ал џазира.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, подсјећа да мјесто министра безбједности у Савјету министара припада Бошњацима, те да сматра да неће бити проблема приликом именовања новог министра.

Тврдњу СДА да је хапшење премијера Федерације БиХ Фадила Новалића у афери „Респиратори“ државни удар, Додик је оцијенио као настојање те странке да исконтролише правосудни систем у БиХ што је, како је рекао, пракса посљедњих неколико година.

– То је било претјерано, треба препустити надлежним органима да раде свој посао. Очигледно да треба да се разјасни све шта се дешавало – рекао је Додик.

Он сматра да треба оцијенити да ли је у афери „Респиратори“ било ријечи о организацији која је свјесно хтјела да прибави корист или је ријеч о објективним околностима које су у вријеме пандемије биле пуно компликованије него нормалном стању.

Српски члан Предсједништва БиХ објашњава да су услови рада, пословања и набавки у вријеме пандемије били потпуно непознати са становишта реалних односа, да је био поремећен читав систем набавки, а посебно респиратора.

Додик је рекао да није у потпуности упознат о набавци респиратора у ФБиХ, јер је то у надлежности федералних институција.

Он је нагласио да у Републици Српској нема проблема што се тиче набавке опреме.

– Нема никакве злоупотребе у набавци мобилне болнице, немамо ништа против да се то преиспита. Ако Тужилаштво Републике Српске сматра да то треба преиспитати и процесуирати, нема нико ништа против – истакао је Додик.

Лидер СНСД-а поновио је да Суд БиХ и Тужилаштво нису у складу са Уставом БиХ, да је било много злоупотреба у правосуђу, те да је крајње вријеме да се разговором нађе рјешење за те институције да би одговарале уставном поретку.

Архива