Додик: Епидемиолошка ситуација пријети да буде озбиљна

12.06.2020 Актуелно

Извршни комитет СНСД -а сматра да тренутна ситуација са вирусом корона захтијева детаљну анализу институција Републике Српске како би се предузеле одговарајуће мјере и спријечила евентуална експанзија вируса који још пријети здрављу становништва.

– Вирус још није прошао и треба сагледати какву пријетњу представља појачана зараза у окружењу. Институције у Српској морају обезбиједити мјере да би се спријечила евентуална експанзија вируса.Сви смо олако прихватили да је вирус прошао, али то није тако – нагласио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Констатовано је да су економске мјере, које је предузела Влада Републике Српске с циљем спречавања посљедица пандемије, дале резултате.Исплаћена је и мајска пензија, нема видљивијих проблема у финансирању Српске – закључио је Додик.

– Са данашњим даном исплаћено је 33.000 радника, укупно 25 милиона марака, и мислимо да је Влада Српске урадила добар посао. Уколико неко од радника још није исплаћен то је због неефикасности послодаваца у достављању података – нагласио је Додик.

Сагласности о финансирању локалних избора још нема у Савјету министара, а из СНСД-а поручују да ће Влада Српске најкасније до сутра, дозначити средства ЦИК-у о финансирању избора на територији Српске. Именован је Главни изборни штаб СНСД- а , и одлучено да ће Извршни комитет бити у функцији Савјета за кампању странке. У наредне двије седмице у Осмацима ће бити одржани унутарстраначки избори.

– Наредне седмице одржаћемо састанак Извршног комитета СНСД-а на коме ћемо заузимати ставове о десет општина, а који ће се одности на локалне изборе и видјети какве су понуде наших партнера. За неке општине ћемо тражити да нам предложе два кандидата за начелника како бисмо изабрали најквалитетније – рекао је Додик.

Коментаришући ДНС-овог кандидата за новог министра управе и локалне самоуправе Републике Српске, Додик каже да званични приједлог још није добио, али да ће га прихватити ако нема законских и других проблема у погледу именовања. Нагласио је да је коалиција СНСД-а и ДНС-а стабилна, без обзира на немогућност сарадње у Приједору, и да у том погледу нема изазова који могу довести до распада коалиције.

– Очигледно је да су општинске организације СНСД-а и ДНС-а у Приједору исцрпиле могућност да координирају и да направе заједничку сарадњу и да је неопходно да оду на изборе и свака од њих провјери на терену међу грађанима и бирачима своју снагу. А након тога да делегације СНСД-а и ДНС-а сједну и покушају направити неки нови амбијент – закључио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.

Када је ријеч о кривичној пријави коју је посланик ПДП-а Драшко Станивуковић предао Окружном јавном тужилаштву у Бањалци против в.д. директора Фонда здравственог осигурања Републике Српске и директора фирме „Медиетик“ из Бањалуке, од које су купљени респиратори, Додик каже да од тога нема ништа као што је било и са ранијим пријавама.

Архива