Додик: Акција „Коридор“ дефинисала обрисе Републике Српске

21.06.2020 Актуелно

– То је датум који је дефинисао национално ослобођење и државне обрисе Републике Српске. Коридор је интегрисао и објединио западни и источни дио Српске и никад није био прекинут током рата, иако су постојали бројни атаци да се прекине та жила куцавица која је повезивала дијелове Српске са Србијом – изјавио је Додик новинарима.

Он је нагласио да је веома важно да се Срби окупљају у Дугој Њиви и подсјећају на храбру одлуку о пробијању коридора коју је у условима међународних санкција донијело тадашње политичко руководство Републике Српске и Војске Републике Српске.

– Тада је постојала забрана летова и немогућност да се за бебе у Бањалуци допреми кисеоник који им је значио живот… Чак ни смрт 12 беба није пробудила савјест великих који одлучују о томе на нивоу УН. И једина логика је била да се пробије коридор живота и интегришу поменути простори – рекао је Додик.

Он је навео да коридор, терминолошки, значи пролазак кроз туђу територију, али ово је српска територија, па само симболично остаје назив коридор.

– Дакле, ово је интегрални дио Српске и захвалност иде свим учесницима и планерима ове акције без које које можда не би било ни Српске – истакао је Додик.

Он је поновио да акцију пробијања коридора и даље и што више треба обиљежавати код православног манастира у Дугој Њиви, гдје ће бити велики конак и мјесто доласка младих генерација.

Српски члан Предсједништва БиХ посебно је зхавалио свима који сваке године долазе из Добоја пјешке на дан обиљежавањ пробоја коридора, чиме, како је истакао симболично одају признање страдалим српским борцима у овој великој акцији.

Архива