Додик: ОБА је конципирана да дјелује против Републике Српске

10.06.2020 Актуелно

– Наравно, један број „наших“ људи пристао је да служи једну такву поданичку улогу која је неподношљива – истакао је Додик.

Додик је нагласио да је ОБА криминално мјесто и постављена је тако да само сервисира оно што је њима потребно.

Он је подсјетио да том агенцијом руководи особа која је фалсификовала диплому о свом школовању и да то никоме у БиХ не смета.

Он је констатовао да у ОБА постоји много незаконитости и најавио да ће као члан Предсједништва тражити информацију о смјени српског кадра у тој агенцији.

Додик је истакао да су многе те незаконитости проузроковане доласком неадекватног кадра на мјесто замјеника директора којег је довео бивши члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Према његовим ријечима, замјеник директора ОБА, који је из реда српског народа, дозволио је да се промијене процедуре, правилник и много шта друго и никада се није успротивио нечему што се ради против Републике Српске.

– То је тај кадар /Мирка/ Шаровића, /Бранислава/ Бореновића, тако да је логично све ово што се дешава – рекао је Додик и додао да се то мора промијенити, иначе ће ситуација бити и гора.

Додик је рекао да је ОБА пратила не само руководство Српске, већ и Србије, што је, како је навео, неприхватљиво за било ког Србина који ради у заједничким институцијама. Српски члан Предсједништва је за Телевизију ОСМ рекао да је већ пола године Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ БиХ без српског кадра, јер СДА неће да гласа за њихов избор, те да још није изабран директор Регулаторне агенције за комуникације, иако је спроведена сва процедура, али да Бошњаци, из својих калкулантских разлога не желе да добију људе који би могли нешто да учине.

Додик је истакао да се СДА веома тешко одрекла „својих љубимаца СДС-а и ПДП-а“.

– И данас се тешко одричу Шаровића и Бореновића и упорно покушавају да задрже њихов кадар. Прошло је више од годину дана мандата који су потрошили у Савјету министара, гдје је сједио и Црнадак и Шаровић, у неком мандату који је био недефинисан, и то вријеме смо изгубили – навео је Додик.

Говорећи о именовању будућег министра безбједности у Савјету министара, Додик је рекао да ће Бошњаци предложити кандидата за ту позицију, а да ће се Срби у заједничким институцијама изјаснити о њему када се буде знало његово име.

– Не знам ко ће бити њихов кандидат. То је проблем у оквиру бошњачко-муслиманске репрезентације. Ми ћемо водити рачуна да тај кандидат за министра испуњава основни критеријум – да уважава све нивое безбједносних агенција у БиХ, те да имамо гаранцију да сам неће производити и правити афере које немају никакво покриће – истакао је Додик.

Он је констатовао да је досадашњи министар безбједности Фахрудин Радончић, за разлику од ранијег састава Савјета министара и тадашњег министра безбједности, уважавао све нивое власти, прије свега, Полицију Републике Српске, те да није правио никакве „излете“ и проблеме Српској.

– Сјетите се само приче претходног министра о паравојним формацијама у Републици Српској којих се ни до дан данас нисмо ријешили. И данас у информацијама које долазе до мене, чак и у званичним информацијама, о процјенама стања, оцјенама и анализама, често се помињу квалификације да у Републици Српској постоје паравојне формације, што је ноторна лаж, измишљена од претходне структуре Савјета министара и напакована Српској – истакао је Додик.

Архива