Цвијановић: У случају другог таласа вируса институције би реаговале још боље

15.06.2020 Актуелно

Цвијановићева је констатовала да су институције Републике Српске сада спремније и опремљеније, тако да би у случају евентуалног другог таласа вируса корона, реаговале још боље.

– Пандемија ковида 19 утицала је на свјетску економију што се одразило и на домаћу привреду, али благовременим интервенцијама кроз неколико фондова, учинило се много и на помоћи радницима и послодавцима – закључила је предсједница Републике Српске.

Период забране кретања, полицијског часа, држање социјалне дистанце, као и друге мјере утицале су на то да у Српској нема тежих посљедица епидемије вируса корона, нагласила је Цвијановићева.

Институције Српске, каже, спремне су да интервенишу ако се појави други талас вируса. – Научили смо велику лекцију, јер смо на почетку могли само да пратимо шта раде други и да ослушкујемо Свјетску здравствену организацију. Тај проблем, међутим, постоји, али без обзира шта год да се догоди у будућности институције су спремне да одговоре на све изазове – поручила је Цвијановићева.

А да институције нису све препустиле случају, истиче предсједница, свједочи и чињеница да се размишљало и о помоћи привреди и радницима који нису радили због пандемије.

– Ми данас имамо модификовани гарантни фонд, кредитне олакшице за привредне субјекте који су погођени. Имамо Компензациони фонд, као и Фонд за подршку локалним заједницама. Осим тога, Влада је преузела и обавезу да исплату минималну плату и доприносе за раднике који због пандемије нису могли да раде – навела је Цвијановићева.

Говорећи о све израженијем проблему миграната, она је истакла да је ситуација озбиљна, али да је власт Српске кроз одговорну политику одмах истакла да на својој територији не жели никакве мигрантске кампове, наводећи да је проблем све мање хуманог каректера, а све више безбједносног.

– Земље запада игноришу проблем, јер они све вријеме говоре да Република Српска треба да буде солидарна и да прихвати мигранте. Република Српска то неће учинити, јер би они, ако су солидарни, требало да отворе границе и да на свом примјеру покажу – јасна је предсједница Српске.

Цвијановићева је истакла да рад Уставног суда БиХ не доприноси стабилизацији, наводећи да тај суд уз помоћ странаца углавном прати интересе Бошњака, а да томе свједочи бесправно књижење имовине и покушаји преноса надлежности.

– Уставни суд је наслиједио праксу ОХР-а. Судије су и признале да су се консултовале са високим представником какву ће одлуку донијети. То је погубно и страшну, а поврх свега тога, људи тај суд и не доживљавају као заштитника уставности – истакла је она. Према Уставном суду и суду БиХ послана је и жалба због тога што је помјерено одржавање локалних избора на 15 новембар.

– Да ли је нормално то да се чланови ЦИК-а бирају нелегално, без конкурса и да они доносе одлуке о пролонгирању избора – пита предсједница Српске. Нови пословник Народне скупштине на дневном реду је сутрашњег скупштинског засиједња. Ово питање и његово изгласавање не коси се демократијом и битно је, како истиче, за исправан рад скупштине.

– Нико ником није рекао да се забрањује да ради или да говори, али се новом верзијом Пословника мора уредити та област. Посланици су, међутим, ти који ће одлучити хоће ли прихватити нови Пословник – каже Цвијановићева.

Предсједница Српске осврнула се и на пут БиХ ка ЕУ, наводећи да је он пун искушења и да је БиХ, за сада, далеко од европске заједнице.

Архива