Цвијановић: Не постоји уједначен приступ на нивоу БиХ у рјешавању мигрантске кризе

25.06.2020 Актуелно

– Дјелује ми често да многи игноришу тај проблем, а и да међународна заједница не жели да прича о томе. Они сву своју причу своде на то како треба да будемо солидарни, да отварамо неке кампове, сабирне центре и слично. Међутим, увијек им поручујем да је ЕУ дестинација гдје су мигранти кренули и тамо треба да им се отворе границе, а не да ми будемо трајни паркинг, како неко рече, за мигранте – истакла је Цвијановић.

Она је изјавила новинарима у Влаасеници да је забрињавајуће то што нема сарадње многих држава приликом утврђивања иденититета мограната, а посебно што постоје оправдани страхови, јер многи од њих или немају документа или имају више њих из различитих земаља што одмах уућује на одређени безбједносни и сваки други проблем.

– Једноставно у ситуацији смо да нисте у стању да утврдите ко су они, одакле долазе. Жељели смо да добијемо повратну информацију од неких земаља када смо им послали отиске тих лица, али оне просто нису хтјеле да сарађују. Потом смо имали апсолутно неслагање бившег министар безбједности у Савјету министара Фахрудина Радончића са оним што је политика СДА, који је јавно прозвао људе из руководства те партије да не желе да се ухвате у коштац са мигранстком кризом – појаснила је Цвијановић.

Она је нагласила да ће Република Српска у том смислу наставити да ради што је радила, водити конзистентну политику у смислу да на подручју Српске нема смјешатања миграната, јер за то нема услова.

– Такође, немамо повјерења у оне на нивоу БиХ који треба да врше провјеру тих лица, а посебно немамо повјерања након што су ствари разјашњење широм дипломатско-конзуларне мреже БиХ и сазнања да су се на појединим локацијама и у појединим државама давале лажне визе чиме се омогућавало да хиљаде таквих непровјерених лица дођу у БиХ – појаснила је Цвијановић.

Цвијановић је оцијенила да треба јачати граничну службу.

– Погрешно је било што се претходни Савјет министара на сваки могући начин трудио, вјероватно настојећи да обезбиједи себи подршку што више гласача, да запосли огроман број људи у административној структури, а да нису водили рачуна какве су потребе граничној службе – истакла је Цвијановић.

Она је изразила захвалност Полицији и МУП-у Републике Српске који се ставио на располагање да ојача границу и ослаби продор миграната, додавши да је мигрантска криза проблем с којим ћемо се још дуго носити у будућности.

Архива