Вишковић: Стигла сва опрема за покретну болницу

13.05.2020 Актуелно

Вишковић је рекао да је допремљено све што је требало и да се чека сагласност Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ за пратећу медицинску опрему.

– Јутрос сам разговарао са испоручиоцима опреме и они са представницима Агенције за лијекове и медицинска средства данас у Бањалуци рјешавају питања у вези са царињењем опреме. Чим то буде завршено, опрема ће бити монтирана и заједно са представницима медија и здравственог сектора ћу радо отићи у Залужане и то презентовати – рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он каже да је поносан због тога што је у вријеме епидемије вируса корона набављен такав објекат који ће послужити сада, али бити на располагању и касније цијелој Српској за збрињавање пацијената у случају поплава, земљотреса и других елементарних непогода.

Према његовим ријечима, објекат покретне болнице ће бити могуће дислоцирати напримјер на десет локација са по 50 кревета.

Вишковић је навео да су знали да Српска не може саградити нову болницу, као што су радиле Кина или Србија, па су доносили одлуке о куповини покретне болнице и опремању објеката Универзитетског клиничког центра Републике Српске на старој локацији Хирургије.

– УКЦ није радио ништа без сагласности Владе. То је рађено по налогу Владе и ресорног министарства јер нисмо смјели дозволити да дођемо у позицију да пацијент буде враћен са улазних врата јер немамо кревет – рекао је Вишковић.

Влада неће дозволити рушење тих објеката, додао је он, поготово сада када нико не зна до када ће епидемија трајати и да ли ће се на јесен вратити у још горем облику.

– Још боље ћемо припремити те објекте за оно што нас може очекивати. Било је критика и када је рађена реконструкција и доградња УКЦ-а, а данас смо сви поносни што у Српској имамо овакву установу – истакао је Вишковић.

Архива