Вишковић: Мјере Владе су дале резултате и нема масовних отпуштања радника

02.05.2020 Актуелно

Интервју преносимо у цијелости:

Које су нове мјере предузете?

ВИШКОВИЋ: Све процјене говоре да смо се ипак у протеклих десетак дана сви мало опуштеније понашали. Ми улазимо у десету недјељу откако је Република Српска у борби са коронавирусом и било је за очекивати да имамо пад заражених, а не раст. Међутим, дешавања која су била прије десетак дана очито да сада долазе на наплату. Све више грађана можемо видјети на јавним мјестима без заштитне опреме. И поред наших мјера, упозорења и апела појединци све то крше. Тачно је да се ни ми нисмо у неким моментима понашали рестриктивно према таквим појединцима. Цијенећи шта сам се дешава ми смо на последњој сједници Владе донијели одлуку са законском снагом везано за Закон о заштити од заразних болести, гдје смо предвидјели да поред полицијских службеника и комунални полицајци и инспектори могу да кажњавају неодговорне појединце и она је већ на снази. Они који се не придржавају мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, односно они који се и даље окупљају, организују породична или комшијска дружења, не носе заштитну опрему биће санкционисани казнама од 100 до 300 КМ.

Користим ево прилику да и преко портала бањалука.нет позовем грађане на придржавање мјера и позивам их на одговорност. Посљедњих дана већи број људи се обратио Кабинету, мени лично и мојим сарадницима са захтјевом да се казне они који се не придржавају мјера. Морам да кажем да је преко 80 и више одсто наших грађана који се понашају одговорно, али онај мањи проценат се понаша неодговорно и угрожава онај већи процент. Зато смо морали донијети ове рестриктивније мјере за кажњавање неодговорних појединаца. МУП, комунална полиција и инспекција су добили налоге да раде за вријеме празника и да све оне који се буду оглушили о наше мјере санкционишу. Само нашом одговорношћу се можемо изборити са коронавирусом. Морамо схватити да живимо са вирусом који је ту међу нама, да се то не деваша тамо негдје, него овдје, код нас. Угрожени смо и ми и наше породице, наша дјеца, наши најмилији и да нема лијека против те врсте болести. Једини лијек је социјална дистанца, хигијена и поштивање мјера. Уколико мислите добро себи и својој породици поштујте мјере, јер само тако можете заштити и себе и своје најмилије и на тај начин дати допринос свим институцијама у заједничкој борби.

Јавности је доста бурно реаговала на одвођење групе грађана у погрешан карантен. Ви сте наложили истрагу. Имате ли резултате те истраге?

ВИШКОВИЋ: Овог момента немам. Али хоћу да искористим прилику да се најискреније извиним тој дјеци и њиховим породицама за грешку. Наложио сам и МУП-у и Министарству здравља да спроведу истрагу и да санкционишу све одговорне за тај догађај а који нису поштовали прописане процедуре. Ту нико неће бити заштићен и сви који су направили грешку или пропуст биће санкционисани.

Предсједништво БиХ је позвало Савјет министара да се координишу активности са ентитетским владама. Које механизме сматрате да су најважнији да треба ускладити?

ВИШКОВИЋ: Разговарао сам са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и изнио став Владе и институција Републике Српске да ми тражимо да карантини на граници и у локалним заједницама треба да остану. Република Српска од тога неће одступити. Жао ми је што је Федерација БиХ донијела једну такву одлуку иако се и струка у Федерацији побунила против таквих одлука, а првенствено због забране окупљања или кретања, како ми то кажемо полицијског часа. Предсједавајући Савета министара треба да разговара са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем и видјећемо шта ће на крају бити. Свједоци смо да је мало искоригована одлука за првомајске празнике, ипак су поново вратили мјеру ограничавања кретања. У Републици Српској је заузет став да свако релаксирање мјера мора имати и позитивно мишљење струке. Ми ни једну нашу мјеру нећемо донијети уколико се струка противи. Тако се понашамо од почетка ове епидемије.

Пуно је притисака према Влади да се помогне привреди. Са којим капацитетом Влада може помоћи реалном сектору, односно може ли се свима помоћи у оваквој ситуацији?

ВИШКОВИЋ: Уколико погледамо окружење и много јаче економије, можемо рећи да је Република Српска у овом моменту учинила много више него остали. Морам да подсјетим да смо закључно са крајем априла за преко 10.000 субјеката и за скоро 40.000 радника у Републици Српској, уплатили порезе и доприносе за мјесец март како смо и обећали. Што се тиче одлука и помоћи за април, планирали смо платити и најнижу плату од 520 КМ, као и порезе и доприносе. Та одлука је проширена у односу на март, јер су у марту били обухваћени само они привредни субјекти којима је одлуком Штаба онемогућено да раде. За април ћемо обухватити и онај дио привредних субјеката који су индиректно погођени коронавирусом. Шта то значи? Неко није могао да набави сировину, неко није могао да испоручи производ, некоме је купац отказао наруџбу и слично. За април ће бити обухваћено око 70000 радника и за то смо у Фонду солидарности планирали око 55 млиона КМ. У четвртак сам имао састанак са представницима Занатско-предузетичке коморе јер се појавила бојазан и људи су поставили питање шта ће бити са онима који нису почели да раде? Нашим планом смо рекли да ће одређени привредни субјекти почети радити 11. а неки 18.маја. Сви ти који не буду радили у мају имаће исту мјеру, као што су имали и у априлу и марту.

Мјере које је Влада предузела су дале резултате јер на дан, 30. априла имамо 2403 радника који су остали без посла а од тога 1.100 радника је било на одређено вријеме. Али да не би било тако све црно у истом том периоду имамо 867 новозапослених радника. Користим прилику да се захвалим нашој пословној заједници и предузетницима што нису отпуштали раднике. И веома сам поносан, ако се може бити поносан у овом моменту, јер су мјере Владе Републике Српске дале резултате. Сигурно да није било тих мјера да би број незапослених у овом тренутку или број људи који ду добили отказе био знатно већи него што јесте.

Има ли довољно средстава за планиране активности на рачунима Фонда солидарности?

ВИШКОВИЋ: Средстава на рачунима Фонда солидарности има зато што је уредбом Владе предвиђено да се из буџета уплаћује средства у Фонд солидарности. Што се тиче самих уплата појединаца, запослених, грађана и тих уплата има али то није довољно да би се подмириле све потребе. Захваљујем свима онима који су донирали и једну КМ у Фонд солидарности јер је све на добровољној бази. Према томе ако неко сматра да не треба да плати у Фонд солидарности то је његово право.

Било је најава да ће се формирати и Фонд за помоћ предузећима од јавног интереса у локалним заједницама. У којој је то фази?

ВИШКОВИЋ: Имамо у Инвестиционо-развојној банци кредитну линију преко које ћемо помагати тим предузећима у локалним заједницама. Заједно са Европском банком за обнову и развој и Гарантног фонда Републике Српске биће обезбјеђено 50 милиона КМ које ће служити као гаранција за кредите које ће пословни субјекти моћи дизати преко комерцијалних банака. Гарантни фонд ће издавати гаранције нашим привредним субјектима. Ту су укључени занатлије, предузетници, мала и средња предузећа и моћи ће да подигну кредите од 5.000,00 КМ па до 500.000,00 КМ. На састанку са пословним банкама Влада ће тражити да ти кредити буду повољнији него остали комерцијални кредити и са грејс периодом те да каматна стопа са гаранцијом Гарантног фонда буде испод 3 одсто. На такав начин покушаћемо омогућити пословним субјектима да дођу до обртних средстава, да након престанка епидемије коронавируса могу покренути свој бизнис. Неко ће од тих средстава моћи да набави сировину, да обезбједи прву плату или да набави нову машину.

Који је временски период када ће заживјети те активности?

ВИШКОВИЋ: Ми ћемо то радити већ од мјесеца маја. Појединим занатско привредним субјектим већ је дозвољен рад и они већ послије Ђурђевдана ће боћи да се обраћају за гаранције и за ту врсту помоћи.

Слиједи нам постепидемијски приод. Стратегија развоја Републике Српске која је усвојена, требала би се редефинисати и прилагодити новим економским околностима. Шта се ради на том плану?

ВИШКОВИЋ: Морам бити искрен и рећи да не радимо тренутно на тој стратегији, али ћемо сигурно када се ова пандемија заврши радити на томе. Нико није могао предвидјети ову болест нити да ће оставити овакве посљедице и на људе и на привреду. Влада Републике Српске у наредних десетак дана завршити ребаланс буџета, гдје ће морати бити искориговано нешто што смо планирали за децембар 2020. године, а у складу са ситуацијом са којом живимо.

Морамо се почети навикавати да живимо са овим вирусом и као што стручњаци кажу овај вирус је ту међу нама. Он ће живјети са нама и ми морамо наш начин живота прилагодити новим околностима што се тиче привреде, нашег приватног живота али и јавних институција. Стручњаци тврде да се нећемо брзо ријешити ни рукавица ни маски и заштитне опреме.

Тренутно Република Српска има довољно и заштитне опреме за наш медицински сектор. За наредних два мјесеца смо спремни по питању опреме и свих ресурса које имамо и можемо спремно да се боримо са овим вирусом. И даље морамо првенствено заштити здравље наших људи а након тога на ред долазе све остале активности.

Архива