Вишковић: Нећемо допустити ревизију историје

07.05.2020 Актуелно

– На нама је да опомињемо на оно што се десило на овим просторима, како се то никада не би поновило, али ни заборавило – истакао је Вишковић поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом.

Вишковић је за „Руску газету“ нагласио да је Влада Републике Српске опредијељена да истраје у реализацији пројекта изградње меморијалног центра у Доњој Градини, највећем стратишту концентрационог логора Јасеновац, у којем су угашени животи стотине хиљада припадника српског и других народа.

Премијер Српске је навео да се 9. мај – Дан побједе над фашизмом широм свијета обиљежава у знак сјећања на хероје који су се борили против страшног зла које је задесило цијели свијет, како би људи сада могли живјети у слободнијем и праведнијем свијету.

– Дужност српског народа је да овај велики празник, из поштовања према прецима, обиљежава достојно, поносно и у складу са вриједностима проистеклим из антифашистичке борбе – додао је он.

Вишковић је нагласио да је српски народ поносан на свој допринос великој побједи, коју је остварио раме уз раме са Црвеном армијом, чије је дејствовање у Другом свјетском рату било од пресудног значаја за крах фашизма и успостављање мира.

Он је додао да је допринос и жртва коју је српски народ поднио у борби за бољи, праведнији и толерантнији свијет био од изузетног значаја за слом фашизма и нацизма.

– Велика жртва и борба за слободу оставила је дубок траг у историји нашег народа и обавезала нас да његујемо културу сјећања према значају антифашистичке борбе и улози српског народа у Другом свјетском рату – навео је Вишковић.

Архива