Отворена дионица на путу Лукавица – Јахорина

13.05.2020 Актуелно

Ову дионицу су пустили у саобраћај српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и вршилац дужности директора предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић.

Дужина дионице је три километра и 900 метара, а урађен је и мост дужине 35 метара.

Свечаности је присуствовао министар саобраћаја и веза Српске Ђорђе Поповић, те представници републичке и локалне власти.

Додик је рекао да је Република Српска показала способност да може да инвестира и да ради, те да је овај модеран пут, који иде директно из Источног Сарајева, била жеља многих генерација.

– Први пут на овом мјесту био сам у фебруару 1995. године, када су се из Источног Сарајева исељавали људи, након одлуке из Дејтона, када су се требали предати одређени дијелови Сарајева. Ми смо имали сједницу парламента на Палама, у предузећу „Коран“. Једна група посланика обишла је овдје избјеглице, који су данима чекали даљи пролазак. Сада сам поново на овом мјесту, послије толико година, у сасвим другим околностима – подсјетио је Додик.

Он је изразио задовољство због почетка потпуне рехабилитације пута од Пала до Јахорине, која ће, како је најавио, почети за два мјесеца.

– Горе ћемо рехабилитовати све асфалтне површине, те уредити још неке стазе, које ће бити потребне за Олимпијски центар – објаснио је Додик.

Он је рекао да је стратешко питање у Српској развој инфраструктуре, те је најавио и реконструкцију магистралног пута од Зворника до Пала, која подразумијева трећу траку, чиме ће бити избјегнуте црне тачке и омогућен бржи транспорт.

– У овој и идућој години више од 200 милиона КМ биће уложено у реконструкцију регионалних и магистралних путева. Ми желимо у овој години да иницирамо процес који ће омогућити инвестициону активност подржану од Владе и власти Српске која ће износити више од 1,5 милијарду КМ, на различите начине – нагласио је Додик.

Додик је навео да ће тиме бити обезбијеђена синергија других инвеститора јер, како је рекао, само додатна инвестициона потрошња може вратити привреду и дати јој снагу да претрпи штету насталу епидемијом вируса корона.

Српски члан Предсједништва упутио је свима честитке, те истакао да је ово доказ да Реублика Српска може самостално да уради најсавременији пут.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је реконструисана дионица била уско грло на правцу од Источног Сарајева до Јахорине, те да је пуштањем у саобраћај, отклоњен проблем циркулације и туриста и грађана са овог подручја који су долазили на планину.

Он је најавио да ће за два мјесеца почети реконструкција пута од Пала до Јахорине, те да ће на планини бити направљен и обилазни пут у дужини од два километра.

– Циљ свих улагања у овај дио Републике Српске јесте побољшање стандарда и живота људи који овдје живе – поручио је Вишковић.

Он је рекао да је циљ и да Српска својим инвестицијама поправи бруто домаћи производ и врати ниво привреди који је био прије појаве вируса корона.

Вишковић је најавио знатне инвестиције за источни дио Републике Српске и у наредном периоду, додајући да ће тиме бити ријешен и проблем брзих путева кроз Републику Српску.

– Већ се раде кружни токови. Раде се успонске траке од Власенице према Хан Пијеску, те од Подроманије према Сумбуловцу – појаснио је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске је најавио и инфраструктурна улагања у Херцеговину, гдје ће бити рађен дио пута од Брода на Дрини према Тјентишту, али и рехабилитација свих путева у том дијелу Српске.

Вишковић је рекао да „Путеви Републике Српске“ у наредне двије године, у путну мрежу кроз Српску, планирају да инвестирају око 500 милиона КМ.

Вршилац дужности директора предузећа „Путеви Републике Српске“ Ненад Нешић истакао је да је рехабилитацију и реконструкцију дионице Триангла-Јасик финансирало предузеће „Путеви Републике Српске“ из властитих средстава, те да је Влада Републике Српске учествовала са 1.100.000 КМ.

Он је рекао да је овом дионицом комплетно завршен пут од Лукавице до Триангле, те да ће наредне седмице бити потписан споразум са начелником општине Пале Бошком Југовићем о изградњи два кружна тока на Палама у вриједности од 1,5 милион марака.

Наченик општине Пале Бошко Југовић истакао је задовољство реализацијом инвестиције, те поручио да је то доказ да је све могуће постићи када постоји добра координација између свих нивоа власти у Српској.

Југовић је најавио да ће у наредном периоду обавити консултације са власником фирме „Батагон“, те покушати направити план за наставак улагања, како би радници који су отпуштени из тог предузећа били враћени на посао.

Он је рекао да је општина ангажовала адвоката који ће заштитити права радника, те да је власник „Батагона“ изразио жељу за поновним улагањем и евентуалним враћањем радника на посао.

Архива