Ковачевић: Служити мису усташама могу само мрачни умови

17.05.2020 Актуелно

– За нас је ово недопустиво и за сваку је осуду. Чујемо коментаре да су у Блајбуру убијени људи без суђења, што није истина. Ту су страдали они који су бјежали од власти и тиме одбијали да буду предмет судског процеса. Да су их власти пустиле да побјегну били би константна пријетња уставном поретку, држави, али и да ће поновити монструозне злочине – рекао је Ковачевић.

Подсјетио је да су усташе починиле геноцид над српским народом и да је политика НДХ била истребљене српског народа.

– Морам се осврнути и на јучерашње лицемјерје Сарајева. Људи који су јуче невјешто играли Козарачко коло показали су да са таквом традицијом немају ништа заједничко. Били су присутни људи који су носили југословенску заставу, а управо су они срушили Југославију. Били су присутни и они који се куну у мултиетничниост и толеранцију, а из Сарајева су протјерали 150.000 Срба – додао је Ковачевић за РТРС.

Он је истакао да је лицемјерје постало званична политика Сарајева и подсјетио да је лидер Бошњака Бакир Изетбеговић недавно изјавио да су 1945. године фашизам побиједили партизани, а 1995. године љиљани.

– То је страшно и скандалозно. Љиљани нису побиједили никога, а у посљедњем рату фашизма сигурно није био на супротној страни у односу на љиљане, него је могао бити само на страни љиљана. У Другом свјетском рату фашисти су убијали и истребљивали Србе који су покренули и скоро сами водили борбу против фашизма, побједивши га. Ослободили су тада Сарајево и једино што су љиљани урадили јесте да су протјерали некадашње ослободиоце и њихове потомке – навео је Ковачевић.

Он је оцијенио да је срамотно што је јуче у Сарајеву помињан Валтер, који је, како је рекао, отјеран из Сарајева.

– Да је Валтер био жив у посљедњем рату би се борио и бранио Сарајево, али Српско Сарајево – нагласио је Ковачевић. Говорећи о резолуцији о осуди усташког режима, коју су у парламенту БиХ предложиле странке из Федерације БиХ /ФБиХ/, Ковачевић је поновио да је једино тачно у резолуцији њен назив, али да је суштински увредљива за српски народ.

– Ово су написали они који су протјерали Србе из Сарајева, писали су је они који су промијенили називе улица, школа, установа у овом граду које су имале имена Срба и ослободиоца. Умјесто тих имена улице су називане по усташама и њихових сарадника – рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, у документу се исти начин осуђују злочини и спомињу жртве свих народа у БиХ.

– То вам је исто као када би парламент Аустрије усвојио декларацију у којој би било написано да се одаје пошта свим жртвама, па их навели овако – аустријским, њемачким и јеврејским.Чињеница јесте да су усташе убијале муслимане и Хрвате, али оне који су имали храбрости и жељу да им се супротставе. Иначе су муслимани и Хрвати у НДХ били слободни грађани, док је политика овог режима била истребљење српског народа – навео је Ковачевић.

Он је додао да би опозиција из Републике Српске, уколико је имала искрене намјере, разговарала са СНСД-ом и осталим политичким партијама из Српске и покушала да заједнички утврди резолуцију о осуди усташког режима, а не да то ради са другима који то чине на сраман начин.

– Имали смо и поруку СДА да ће гласати за резолуцију са СДС-ом и ПДП-ом само под условом да се на једнак начин осуди и четнички покрет. Бројни ауторитети су утврдили да је српски народ имао два анифашистичка покрета – партизански и четнички – рекао је Ковачевић.

Коментаришући Приједлог закона о Уставном суду БиХ којим је прописано да стране судије више неће бити у овом суду, који није добио сагласност надлежне комисије у парламенту БиХ и против кога је био посланик СДС-а Драган Мектић, Ковачевић је оцијенио да је ријеч о лицемјерству.

Према његовим ријечима, када је Уставни суд БиХ донио срамну пресуду о пољпоривредном земљишту, односно да се Српској одузме значајан дио територије који би био као површина општина Зворник, Модрича и Угљевик, Народна скупштина је усвојила закључке у којима је наведено да представници Српске у заједничким институцијама не треба да учествују у доношењу било каквих одлука док стране судије не оду из овог суда.

– Тада је Мектић рекао да га ово не обавезује и не занима шта каже Народна скупштина и активно наставио да раду у парламенту БиХ и био предлагач рјешења које су биле на нашу штету, али и гласао за штетне одлуке – подсјетио је Ковачевић.

Мектић је сада, каже Ковачевић, омогућио Бошњацима да прегласају Србе и Хрвате и да из Уставноправне комисије оде порука да наведени закон није усклађен са Уставом, иако је у потпуности усклађен.

– СДС се на овај начин у потпуности разоткрио као амбасадор и представник снага које желе нестанак Републике Српске, јер стране судије у Уставном суду БиХ имају само један циљ, а то је да полако укину Републику Српску. Сви који гласају да ове судије остану не желе Републику Српску“, категоричан је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да не очекује подршку ПДП-а и СДС-а за било шта што је добро за Српску, па тако ни за питање које се тиче Уставног суда БиХ. Очекује, додао је, „да ће наставити са срамном политиком и да желе да заврше посао са Централном изборном комисијом БиХ гдје су изабрали своја два члана, умјесто неутралних експерата из области изборног права“.

– Наставиће са избором партијских послушника који немају везе са изборним законодавством како би дошли у позицију да лажирају резултате избора и да се на тај начин покушају приближити повјерењу које СНСД ужива код грађана Српске“, каже Ковачевић.

Он је подсјетио да је СНСД јак зато што му повјерење дају грађани Републике Српске.

– СНСД-у су грађани увијек на првом мјесту што ће остати и у наредном периоду у Сарајеву или било којој другој адреси. СНСД ће наставити да ради оно што је једно битно, а то је брига за Српску и све грађане – закључио је Ковачевић.

Архива