Српска успјешна у борби против вируса корона

13.05.2020 Актуелно

Вишковић је нагласио да је огроман допринос медицинских радника у борби против вируса корона.

– Захвалан сам медицинским радницима за немјерљив допринос борби против вируса корона. Српска је показала да може да се избори са овим проблемом – рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Он је оцијенио да је изузетно значајно што у ковид болници није било обољелих здравствених радника.

– Пуно јаче економије од наше, односно њихови здравствени системи су били у огромним проблемима. У Српској ниједна здравствена установа није дошла у ситуацију да не може примити пацијенте или да нису имали потребну опрему и респираторе. Средства Владе Српске уложена су за набавку потребне опреме и лијекова и успјели смо да вирус држимо под контролом. Ниједног момента нисмо имали експоненцијални раст заражених, сада контролишемо ситуацију и надам да ћемо борбу веома брзо успјешно привести крају – додао је Вишковић и напоменуо да су све одлуке Кризног штаба објављене у Службеном гласнику.

Он је поновио да је вирус корона још присутан, али да се сада много више зна о њему него прије два мјесеца. Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић рекао је да је УКЦ успјешно одговорио на изазове у борби против вируса корона.

– Није недостајало УКЦ-у респиратора, кревета за пацијенте, медицинске опреме, а медицинско особље је константно било на располагању пацијентима – истакао је Ђајић.

Он је нагласио да су у УКЦ поштивани епидемиолошки, терапијски и дијагностички протоколи у складу са праксом у најзначајнијим свјетским здравственим установама. – Све ово смо урадили уз подршку Владе Републике Српске. Када је ријеч о реконструкцији објеката на локацији старе хирургије у Бањалуци већину посла су урадили радници УКЦ-а и по минималним цијенама. Све што смо радили у овим условима је било потребно јер су спасавани животи људи – рекао је Ђајић.

Архива