Радмановић: Овакву резолуцију неће подржати ниједан антифашиста

15.05.2020 Актуелно

Он је рекао да се за резолуцију, коју је предложио посланик Наше странке Дамир Арнаут, не може гласати зато што су у документу исто третирани жртве и џелати, те што ништа није речено о злочиначком систему у усташким логорима, него се све покушало уопштити у шеми борбе против фашистичког терора у цјелини.

– Сакривена је истина. Овдје су сви стављени у исти кош, а историјска наука је рекла да је више стотина хиљада невиних људи страдало у усташким злочинима, а то овдје нигдје не стоји. Не можемо гласати за то – нагласио је Радмановић.

Он је истакао да је у НДХ постојао злочиначки и фашистички режим, који је својим „Народним новинама“ као службеном гласнику објавио да ће извршити геноцид, што је на крају и учинио. Радмановић каже да се у исти кош не могу ставити сви народи када се зна ко је страдао и ко је био на којој страни.

Он је констатовао да је Народна скупштина Републике Српске 2015. године усвојила Декларацију о геноциду Независне државе Хрватске над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата у којој је дала јасне оцјене о свему овоме и да су оне потпуно различите од овога што се нуди резолуцијом коју је предложио Арнаут.

– Иако сам против обиљежавања Блајбурга и не мислим да требамо говорити о ономе што се дешава унутар цркве било које и унутар џамије, односно било ког вјерског објекта, јер мислим да се одговоран парламент тако треба понашати, стога сматрам да то не треба бити тачка дневног реда – рекао је Радмановић. Он је констатовао да ово није дневнополитичко, него суштинско питање.

– То је питање оцјена прошлости, а она је овдје сакривена – констатовао је Радмановић, изражавајући увјерење да би овакве ставове које је изнио подржали сви антифашисти који се не баве дневнополитичком причом.

Архива