Новаковић Бурсаћ: Опозиција жели привући пажњу популистичким приједлозима

08.05.2020 Актуелно

Према њеним ријечима, сједница ће бити захтјевна имајући у виду број њихових иницијатива којима желе да привуку медијску пажњу популистичким приједлозима.

– Иако чујемо да се декларативно залажу за конкретан рад, мислим да ће нам доста времена одузети – рекла је Бурсаћева Срни, подсјећајући да се на предложеном дневном реду сједнице, заказане за 15. мај, налази више од 60 тачака.

Говорећи о Приједлогу закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права, а који су у парламентарну процедуру упутили посланици СНСД-а, Српског клуба и ХДЗ-а, она је навела да му треба дати шансу и да га је могуће дорађивати у даљој парламентарној процедури.

– Закон је ушао у редовну процедуру и видјећемо како ће проћи на уставноправној комисији. Сматрамо да је приједлог исправан и потребан како би домаћи актери у Уставном суду преузели овлаштења и одговорност – истакла је предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а.

Она је додала да један број политичких актера у БиХ заговара присуство страних судија у Уставном суду БиХ и даље очекујући нека рјешења од тог суда која би ишла у правцу остварења њихове политике.

– Надам се и вјерујем да је могуће да сви заједно покажемо дозу зрелости и да то озбиљно размотримо. У крајњој линији све је још отворено по питању самих рјешења у закону и а приори одбијање значило би да се жели одржати стање које одговара једној политичкој опцији у БиХ – рекла је Бурсаћева.

Приједлогом закона о избору судија Уставног суда БиХ које је претходно бирао предсједник Европског суда за људска права предвиђа се да троје страних судија у Уставном суду замијене домаће судије које би именовало Предсједништво БиХ, а потврђивао Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Међу приједлозима посланика опозиционих странака је и да се током ове године 20 одсто остварене нето плате лица која обављају функције у институцијама БиХ издваја у посебан фонд за борбу против вируса корона.

Архива