Изборе расписује нелегитимна изборна комисија

07.05.2020 Актуелно

Додик је, гостујући у емисији Печат наше телевиије, нагласио да то само говори о БиХ, која је успјешна једино у томе да стално акумулира неријешене проблеме и онима којима дјелује да су ријешени придаје нови предзнак неријешености.

Према његовим ријечима, поставља се питање шта сад, како обавити изборе на бази нелегалне, некомпетентне и потпуно притивзаконите комисије, како ће се на њима учествовати.

– То је још једна неријешена ствар на свему ономе што је пртљаг БиХ ионако лош, који се вуче и тресе низ цесту, правећи заглушујућу галаму – рекао је Додик за РТРС.

Наводећи да је основна ствар – како може неко ко није легитиман расписати изборе, који ће бити легитимни, Додик је истакао да ужасава чињеница да су странци дали легитимитет.

– Причао сам са њима прије неколико дана и они кажу да је то у реду. Како може бити у реду, гдје је ту правна држава, поштовање закона, гдје је консензус у БиХ. Како је могуће да промијените Изборну комисију када пише да нову комисију не можете бирати док не завршите конституисање органа по претходним изборима. Одједном ништа не важи, што доводи до размишљања да је све намјерно направљено да би се избори одржали и креирали онако како некоме одговара – рекао је Додик.

Када је ријеч о Мостару, Додик истиче да га искључиво занима српски народ који је кроз тамошње процесе био увијек скрајнут и гдје су и бошњачке и хрватске странке тражиле неколико „својих“ Срба да би показали да имају квоту.

– Ми трагамо за аутентичним представницима српског народа у Мостару и, у том погледу, ћемо покушати да сачекамо. Веома смо заинтересовани за начин како ће се завршити избори том граду – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је о томе нешто одлучивао Уставни суд БиХ, који упркос свим приговорима из Српске, сада покушава и на том плану да себи прибави законодавну моћ, што је апсурдно. Коментаришући чињеницу да је због Изборног закона, којег годинама не могу да ријеше у ФБиХ, предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић игнорисао ад хок групу коју је формирало Предсједништво БиХ, Додик је рекао да је БиХ структура која само генерише проблеме, а не рјешења.

Додик пита постоји ли та група и како да постоји ако у њој нису Хрвати.

– Сама суштина БиХ, да у њој одлучују ентитети и три констутивна народа, изгубљена је и кроз структуру ад кох групе. Мени је било важно да се кроз саме закључке Предсједништва БиХ реафирмише механизам координације – рекао је Додик.

Додик сматра да нема смисла да два народа, без обзира у ком капацитету, раде нешто без трећег народа, те да, осим здравствених мјера, Република Српска треба да се усмјери и на економске мјере. Наводећи да неке економске мјере не зависе од Српске, Додик је подсјетио на средства од Међународног монетарног фонда, која Српска не може да користи због конфликта у ФБиХ.

– Сваки дан о томе нешто причамо, покушавамо наћи начин како ће то ићи, не иде и то нас битно зауставља. У сваком случају, Српска показује да својим властитим средствима и потенцијалима још увијек реагује не само на кризу и на њене посљедице и драго ми је да смо обезбиједили да на нашим јавним рачунима има довољно средстава за исплату пензија – рекао је он.

Додик је поручио да Република Српска сигурно неће банкротирати. Нагласио је да су они који се баве спекулацијама, подметањима, лажима и нису имали шта да раде ових дана само смишљали будалаштине.

– Исплаћујемо обавезе за април, то је плата од 520 КМ плус доприноси и то се већ реализује. Извршили смо подршку прије свега здравственим радницима, полицији, инспекторима и осталим. Сада ћемо помоћи и медијима и неким другим структурама, тако да ми у том погледу радимо свој посао – нагласио је Додик.

Архива