Ми смо за изборе, застој није до нас, већ до нелегалног избора ЦИК-а

27.05.2020 Актуелно

СНСД је за изборе, наша организација је спремна за изборе сутра и немамо ниједан проблем за њихово одржавање. Застоји нису до СНСД-а него до нелегалног, нелегитимног избора Централне изборне комисије и уколико та комисија остане, онда то претендује да избори буду нелегални – нагласио је Додик.

Он је изјавио новинарима да је данас у Фочи одржан састанак Извршног комитета СНСД-а са руководствима општинских и градских одбора СНСД-а, начелницима и градоначелницима из ове странке са подручја Источне и Старе Херцеговине, односно Изборне јединице девет.

Након састанка, лидер СНСД-а је рекао да је анализирано стање у општинама и у самој странци, разматране могућности подршке инвестицијама локалним заједницама, те да је разговарано о предстојећим локалним изборима. Он је навео да ће СНСД подржати све активности у Савјету министара за одобравање средстава да се локални избори одрже.

– Чим та одлука дође од овлаштених предлагача, наши чланови Савјета министара ће ту одлуку подржати, али је очигледно нда ема сагласности, као што нема сагласности ни око ове фамозне приче у вези са расподјелом средстава ММФ-а, која већ прави значајне проблеме. Желим да обавијестим јавност да је Републици Српској већ стигла на наплату прва рата камата на основу одобреног кредита, а та средства још нисмо добили. Зато ће Влада већ сутра донијети одлуку да тужи гувернера Централне банке који оспорава реализацију – нагласио је Додик.

Он је навео да гувернер Централне банке има све неопходне папире, које је имао иначе у сличним околностима када су се повлачила средства ММФ-а.

– Међутим, то је сада нека политичка игра у Федерацији БиХ и они желе да наметну да траже далеко више него што се не може испунити – истакао је Додик.

Предсједник СНСД-а је рекао да у овој странци праве ивентуру шта је све урађено у општинама у мандатима њихових начелника.

– То је једна импозантна листа укупних пројеката од општине до општине. Данас смо им рекли да 100 милиона марака у Српској иде на санацију и реконструкцију магистралних путева. Овдје смо у Фочи обавијестили наше активисте и начелника општине да је Влада Србије прије десетак дана прихватила заједничко учешће у реализацији програма Хидроелектрана “Бук Бијела“ и да очекујемо да ће операционализација тог програма бити веома брзо, као и да су Радован Вишковић и Лука Петровић завршили, капацитирали и одредили модалитете тог пројекта – појаснио је Додик.

Он је додао да пандемија вируса корона није оправдање, али да из познатих разлога нису могли да имају кинеске партнере у реализацији „Бук Бијеле“, која се, како је истакао, чека више од 40 година.

– Покушавало се у разним варијантама и модалитетима како изградити ту хидроелектрану и ево дошао је крај. Одабрано је да се ради у партнерству са Владом Србије и ми ћемо тај пројекат завршити – закључио је Додик.

Архива