Одлука ЦИК-а нелегитимна, ако је Уставни суд подржи онда закони у БиХ не важе

25.05.2020 Актуелно

Петровић је изјавио да је ЦИК донио одлуку да се избори пролонгирају за тачно 42 дана без икаквих разлога.

– СНСД као најозбиљнији и одговоран политички субјекат мора да реагује и ми тражимо испитивање уставности и законитости нелегитимне одлуке ЦИК-а. Захтјев упућујемо Уставном суду БиХ јер је та одлука од суботе општи акт и надлежност за оцјењивање тога документа има Уставни суд БиХ – рекао је Петровић.

Он је нагласио да ова одлука нема никаквих упоришта.

– Они се час позивају на вјерске празнике, а зна се добро шта су и који су вјерски празници у БиХ, а сигурно нису оно што су они објашњавали. Час се позивају на финансирање, а зна се добро ко је задужен за финансирање, а не за одгађање избора – рекао је Петровић.

Он је нагласио да се избори нису могли одгодити, јер се одгађање ради само онда када се обављају избори и ако има неких ствари које нису биле организоване онда се тек одлажу избори и то у појединим изборним јединицама или општинама, а не у цијелој БиХ.

– ЦИК је приватизовала Закон и просто смо становишта ако Уставни суд, а вјерујем да ће врло брзо реаговати, колико сам упознат има сједницу 19. јуна, подржи ову одлуку онда нам је јасно којим током иде, а то је да закони не важе у БиХ – рекао је Петровић.

Он је навео да ће, ако Суд укине ову одлуку, избори бити одржани по закону, 4. октобра.

– Очито је да постоји велики страх код руководстава ПДП-а и СДС-а и који, ослањајући на СДА, покушавају да одгоде изборе и не смију да изађу на изборе 4. октобра – рекао је Петровић.

Он је поручио да вјерује у законе који важе у БиХ и Уставе Републике Српске и БиХ.

– Ја вјерујем да ће они узети предмет, а хоће ли га одрадити по ономе што је важеће, знаћемо. Ови сада не раде по важећим законима и Уставу – рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је ЦИК БиХ изабран мимо законских процедура.

– Она се бира путем конкурса, овдје је то изгласано како је изгласано са коалицијом СДА, СДС и ПДП и зато сада имамо нелегитмну Централну изборну комисију – каже Петровић.

Архива