Додик: Без подршке грађана не би успјели

20.05.2020 Актуелно

– Чак је у већини случајева поштован и полицијски час. То су биле ефикасне, добре, беспријекорне и правовремене мјере, а није злоупотребљено ни ванредно стање. Министар здравља је обавио одличан посао у управљању кризом, а ми смо пратили оно што кажу епидемиолози – рекао је Додик.

Додао је да су морали да одлучују у непознатим околностима и не само да прате шта други раде, него и да иновирају и доносе мјере које ће имати подршку грађана.

– Ништа не вриједи без подршке грађана. Задовољан сам народом у Српској који је ишчекујући мјере говорио да треба да их донесемо. Желим да им захвалим и ово је била наша заједничка борба – каже Додик, те додаје да је циљ био да Српска избјегне масовну заразу и обезбиједи капацитете у здравству да би могло да прихвати заражене.

Додик је коментарисао и дешавања у Италији, Шпанији, Великој Британији и другим земљама када је вирус корона у питању.

– Било је страха од тога да се појави велики број заражених људи и да здравствени систем не може да реагује. Зато су биле важне мјере које смо предузимали, као што су затварање школа и угоститељских објеката, забрана јавног превоза и кретања изван мјеста пребивалишта, полицијски час и друге – казао је Додик.

Пажљиво су каже бирали обим мјера и начин на којих ће их провести, али увијек су, како истиче имали на уму да их подржи већинска јавност.

– Све мјере су захваљујући, прије свега, народу проведене без грешке. Људи из земаља у окружењу су поздравили то што чинимо, јер су сматрали да је то благовремено, а то је онемогућило и брзо ширење епидемије и угрожавање здравственог система – нагласио је Додик, те додао да би исте мјере предузели и сутра, а можда и шире по обиму и ригорозније по озбиљност спровођења.

Архива