Додик: СДС неће учествовати у структури нове власти

23.05.2020 Актуелно

– Немам ништа против ако ће да га подрже, али СДС у структури нове власти неће учествовати – нагласио је Додик у изјави новинарима у Бањалуци.

Говорећи о одлуци Централне изборне комисије да одгоди локалне изборе за 15. новембар, Додик је поновио да је ријеч о нелегитимној комисији, изабраној мимо закона, те да се на овај начин додатно компликује цијела ситуација.

– Очигледно је да је то концепт који је договорен од одређених политичких снага – рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о финансирању избора, што је наведено као један од главних разлога одгађања избора, Додик је изразио спремност СНСД-а да гласа за привремено финасирање локалних избора или да се средства за то обезбиједе на други начин.

– Очигледно је да у Савјету министара нема довољне већине да то изгласа и ми то знамо – рекао је Додик.

Он је додао и да је очигледно да то не зна шефица Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек, која се пристрасно понаша и легализује незаконите ствари.

– Нисам је чуо да се огласила када је бирана Централна изборна комисија да нису испоштоване процедуре, али се сада нашла да коментарише различите изјаве нас у оквиру БиХ – нагласио је Додик.

Он је истакао да то само говори колико је БиХ несређена држава, колико у њој могу да „вршљају“ странци и квалификују најодговорније људе и политичаре у БиХ.

– То говори колико је БиХ бесмислена, јер не обезбјеђује ни елементе своје суверености ако дозвољава да различити страни амбасадори овде могу да се уплићу у унутрашње ствари – рекао је Додик.

Он је напоменуо да су страни амбасадори у БиХ у улози посматрача, те да не могу бити оцјенитељи нити креатори било каквих процеса.

Архива