Додик: Политизација политичког Сарајева

03.05.2020 Актуелно

– Реакције на Човићев позив за помоћ упућен Руској Федерацији је чиста политизација иза које очигледно стоји константна русофобија бошњачких политичара која се дуго времена одржава уз помоћ страних суфлера и лобија, због чега се, нажалост, и јесу успротивили доласку пријеко потребне помоћи у Мостар – истакао је Додик упитан да прокоментарише бурне реакције политичког Сарајева на могући долазак руских стручњака у ФБиХ.

Српски члан Предсједништва је појаснио да руски стручњаци са собом доносе савремену опрему коју немају фирме које се баве дезинфекцијом у БиХ, а ни јединице АБХО Оружаних снага БиХ, и њихов ангажман био би од велике помоћи Мостару.

– Познато је да је Руска Федерација била спремна послати своје стручњаке и у Сарајево, као и у друге дијелове Федерације да су им надлежни упутили апел за помоћ. Жесток отпор доласку руске хуманитарне екипе у БиХ говори да је ријеч о гесту типичног затвореног друштва бар за Русе – нагласио је Додик.

Он је констатовао да је веома занимљиво да су руски стручњаци били потребни многим земљама погођеним епидемијом вируса корона, које су много богатије и опремљеније од БиХ, и да је њихов долазак наишао само на добродошлицу.

– Међу њима се посебно истиче Италија гдје су руски стручњаци дочекани са одушевљењем. У многим земљама руски хуманитарци су добродошли, осим у БиХ гдје нису пожељни – закључио је Додик.

Архива