Додик: Нема подршке незаконито изабраним органима

20.05.2020 Актуелно

– Ово није законито и не можемо да подржимо такав рад ЦИК-а. Не желимо да подржимо незаконито изабране органе – поручио је Додик.

Он је одбацио било какву одговорност за евентуално неодржавање локалних избора.

– Ми се боримо за законитост и тражимо да се то питање врати у законито поступање и да исти ти коју су изабрали ЦИК могу да изаберу исте људе, али на законит начин – рекао је Додик за „О“ телевизију.

Он је нагласио да средства за одржавање локалних избора постоје и лако могу бити додијељена.

– Ни СНСД, нити ХДЗ немају проблем са одржавањем локалних избора, али очигледно имају неке друге политичке партије које су смислиле све ово са нелегитимним ЦИК-ом БиХ – истакао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Када је ријеч о расподјели 330 милиона евра средстава ММФ-а која су блокирана, Додик је поновио да највећи проблем Република Српска има што је у БиХ.

Он је подсјетио да је донедавно највећи проблем било питање нераспоређених средстава индиректних пореза, 46 милиона КМ које Федерација БиХ несметано користи годинама и да је тек недавно било поравнање.

– Али опет нема извјесности да ће та средстава стићи на рачуне Републике Српске, а требала су прије двије године. Овдје се само боримо за оно што припада нама и не желимо ништа туђе и другачије. Тако је и у вези са средствима ММФ-а – рекао је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске.

Он је подсјетио да постоји писмо намјере за које су гласали сви нивои власти у БиХ, те да је у оквиру Фискалног савјета тачно дефинисано да гувернер Централне банке БиХ има све папире за исплату тих средстава, као што је био случај у свим ранијим међународним аранжманима.

– Сада се од Бошњака покушава направити нека друга прича и задржавају се средства. Опет смо ми на штети и мене не занимају односи у Федерацији БиХ. Мене занима зашто Република Српска већ мјесец и по дана не добија та средства – каже Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да страно туторство у овој земљи заташкава нестабилну политичку и сваку другу ситуацију у БиХ. Када је ријеч о одговору БиХ на епидемију вируса корона Додик је навео да је ниво БиХ требало да уради само двије ствари, а то су заштита граница и да аплицира за међународну помоћ.

– Када је ријеч о заштити граница то смо урадили конкретно. У Републици Српској смо кад је ријеч о аплицирању за страну помоћ били онемогућени од министра /иностраних послова Бисере Турковић/ из Сарајева јер је свака помоћ Српској представљена као проблем – рекао је Додик.

Одговарајући на питање у вези са изјавом посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Сање Вулић, Додик је рекао да у том случају није ријеч о омаловажавању новинара и вријеђању новинарске професије, него о неопрезно датој изјави.

– Ми као странка поштујемо новинаре и тежак посао који раде – рекао је Додик.

Архива