Додик: Извршити расподјелу средстава ММФ-а у складу са договором

20.05.2020 Актуелно

Додик је након састанка са предсједником ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем, који је одржан у Источном Сарајеву, рекао да су испоштоване све процедуре, али да су средства још увијек блокирана јер се у Федерацији БиХ не поштује договор о расподјели.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, подсјетио је да према том договору, 38 одсто средстава припада Републици Српској, 62 одсто Федерацији, те да оба ентитета по пола процента издвајају за дистрикт Брчко.

Он је истакао да гувернер Централне банке БиХ нема ниједан разлог да средства не расподијели у складу са Писмом намјере које је усвојио Фискални савјет, а претходно сви нивои власти у БиХ.

– Мислимо да је ово непотребно и да додатно усложњава односе у БиХ и да БиХ губи кредибилитет јер је новац тражила хитно а он сада стоји блокиран – истакао је Додик и позвао Централну банку да изврши расподјелу средстава.

Он је напоменуо да и други пласмани са ЕУ прате средства ММФ-а, те да постоји проблем ако она не дођу до крајњег корисника.

Додик је рекао да Парламентарна скупштина БиХ треба да представља скупштине и парламенте са других нивоа, али да покушава да уради нешто што није по Уставу.

– Основна злоупотреба је везана за Централну изборну комисију. Постоје средства која се могу одобрити из привременог аранжамана за одржавање локалних избора, али је проблем нелегално изабрана Комисија – додао је он.

Према његовим ријечима, није поштовано неколико ствари које предвиђа закон, прије свега, конкрус за чланове Комисије, ситуација да се бирају они који нису политички ангажовани, те да ЦИК који је у мандату не може да оде са позиције све док се не имплементирају задњи резултати избора, а то није урађено у ФБиХ.

– Избори се требају одржати у легалној и легитимној атмосфери, а то није атмосфера у којој имате нелегитимно изабрану Комисију. Спекулације иду за тим да имате политички мотивисану Комисију која ће служити једној политици или политкама како би могли да без икаквих основа креирају сам изборни резултат, што је крајњи циљ – навео је Додик.

Он је истакао да средства нису проблем, већ да је проблем Централна изборна комисија, те додао да су судовима упућене примједбе због незаконитог избора чланова Комисије и да се чека њихова одлука.

Говорећи о односима СНСД-а и ХДЗ-а, Додик је оцијенио да ове двије странке имају добру сарадњу и да отворено разговарају о свим проблемима, при чему је истакао одређене лоше и неприхватљиве потезе Парламентарне скупштине БиХ, попут нелегалног избора чланова Централне изборне комисије.

Према његовим ријечима, уколико ЦИК не буде конституисан у складу са законом, веома је упитно не само одржавање локалних избора, него и доношење буџета институција БиХ.

Додик је навео да је разговарао и са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем о функционисању Савјета министара и именовањима у одређеним институцијама и агенцијама на нивоу БиХ, попут Агенције за истраге и заштиту БиХ и Регулаторне агенције за комуникације БиХ, односно о деблокади тих процеса.

Лидер СНСД-а рекао је да односе са ХДЗ-ом не могу покварити ни турбуленције у Ливањском кантону.

Архива